Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Mirkove priče, Cvitak – Alfa, Međugorje – Zagreb, 2010.

Piše: Branko Pilaš

Međugorski »Cvitak« i zagrebačka »Alfa« zajednički su se udružili i podarili najmlađim čitateljima knjigu »Mirkove priče«. Za one čitatelje kojima je manje poznat nakladnik »Cvitak«, potrebno je skrenuti pozornost na nakladnika i časopis »Cvitak«, koji svojim višegodišnjim djelovanjem utječe na djetetov razvoj, odnosno kako to u podnaslovu lista piše »za sretno djetinjstvo«. Iako je list uglavnom namijenjen djeci u susjednoj državi, osim hrvatsku djecu u Bosni i Hercegovini, »Cvitak« razveseljuje i djecu u Hrvatskoj. Za uspješno djelovanje lista zasluge pripadaju uglavnom glavnom uredniku Krešimiru Šegi, koji je za svoje suradnike pronašao brojne prijatelje djece koji svojim prilozima obogaćuju list. Jedan od tih, i to dugogodišnjih suradnika, svakako je fra Miljenko Stojić. Književni rad fra Miljenka Stojića dobro je poznat na ovim našim prostorima. Miljenko Stojić, teolog, novinar i književnik rođen je 1960. u Dragićini, kod Međugorja. Završio je gimnaziju u Visokom, a zatim studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu.

Magistrirao je kršćansku duhovnost u Rimu. Bio je dušobrižnik u Domovinskom ratu, djeluje kao župni vikar, odgojitelj je bogoslova i sjemeništaraca i tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. To je samo dio aktivnosti koje Stojić vrlo uspješno obavlja. Autor je brojnih književnih djela. Piše poeziju, prozu, oglede, uređuje knjige i časopise, prevodi i objavljuje stručne i razne novinske članke. Njegova su djela dio mnogih antologija i prevođena na više jezika. S obzirom na to da piše i za najmlađe, njegova djela nalazimo i u školskim čitankama i dječjim časopisima.

»Mirkove priče« jedno je od onih djela koje je Miljenko Stojić namijenio najmlađim čitateljima. To je niz kratkih, jednostavnih i poučnih priča, koje su objavljivane na stranicama »Cvitka«. Vrijednost ovih priča je mnogostruka. Prije svega to su priče koje vode mladoga čitatelja na pravi put. Priče usmjeravaju mlado biće na staze istine i na taj način već u ranoj mladosti stvaraju istinske vrijednosti, koje će biti čovjeku najbolji životni vodiči. Sve priče objavljene u knjizi svoj put do čitatelja prvo su našle u dječjem međugorskom listu od rujna 2004. do lipnja 2008. Glavni urednik »Cvitka«, Krešimir Šego, urednik je i Stojićeve knjige. Osvrćući se na knjigu, Šego piše: »Mirko je, naime, anđeo, a Drago školarac i zajedno razmišljaju o svemu. Drago, dakle, više prati događaje i vijesti iz zemlje i inozemstva, spremniji je na komentar, sklon zaključivanju o događajima i ljudima.«

U vremenu kada našu djecu i mladež obasipaju s mnogih strana brojni časopisni, novinski, televizijski i drugi prilozi ispunjeni nizom neprihvatljivih razmišljanja, tumačenja života, pa i različitim negativnim društvenim pojavama, neupitno je da treba pronaći puta i načina kako se svemu tome oduprijeti. Djeca i mladi, najčešće, to ne mogu sami i zato im je potrebna pomoć u školi i izvan škole. Sve ono što čini čovjeka čovjekom, može se izreći na različite načine, što Miljenko Stojić čini ne samo u »Mirkovim pričama«, već u većini svojih djela. Upravo zato vrijedno je istaknuti Stojićevu suradnju i otvaranje stranica dječjeg lista njegovim pričama. Pročita li dijete ove priče, doći će do spoznaja o životnim vrijednostima, ali i uočiti sve ono što je u životu loše i kamo ga vode promašene životne staze. Stojićeva proza snažno razvija i rodoljublje, a nadasve i bogoljublje.

Postoji još jedna značajna odrednica koja nam ukazuje na vrijednost Stojićeva djela. U vremenu kada se često udaljujemo od hrvatskoga jezika i kada nam, poglavito, engleski postaje dio našega razgovora, Stojićevi junaci polažu mnogo pozornosti jeziku. Štoviše u razgovoru njegovi se junaci ne udaljuju, i od govora rodnoga kraja. Prema tome, s pravom možemo reći da su »Mirkove priče« knjiga koja će djetetu višestruko pomoći u njegovu odrastanju.

Hrvatsko slovo, Zagreb, 24. veljače 2012., str. 22.

Osobno