Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Jednom, Matica hrvatska, Čitluk – Šibenik, 2019.

Zbirka pjesama Jednom djelo je hrvatskog suvremenog književnika fra Miljenka Stojića koji kroz svoje pjesme iznosi stvarnost svakodnevice. Urednik knjige je Ljubo Krmek, recenziju potpisuju književnici Antun Lučić i Marina Kljajo-Radić, a lekturu i korekturu uradila je Zdenka Leženić. Slika na naslovnici djelo je Zdenke Bilušić. Zbirka pjesama objavljena je 2019. u nakladi ogranka Matice hrvatske u Čitluku i ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.


57 slika

Zbirka pjesama Jednom čitateljima donosi pregršt različitih motiva, ali takvih da svaki od njih može uzeti nešto za sebe, poistovjetiti se, vidjeti u pjesmama djelić sebe ili svojeg životnog puta.

Autor je sve te pjesme, njih 57, razvrstao u četiri poglavlja. Prvo poglavlje je najduže – sadrži 17 pjesama i naslovljeno je Zavirih danas. Drugo je poglavlje za jednu pjesmu kraće i nosi naziv Toga sam dana ponovno čitao. Treće poglavlje Ogrnuti jedno drugim sadrži 15 pjesama. Četvrto Njegov život specifično je zbog toga što je satkano od triju manjih cjelina: Uputi se, s trima pjesmama; toga dana, s četirima pjesmama numeriranim radnim brojevima i k nama, s dvjema pjesmama. Unatoč cjelinama koje posjeduje, ovo poglavlje je najkraće.


Pjesma i svjedočanstvo

Iako autor donosi raznolike slike iz života čovjeka, napisao je pjesme i duhovnog karaktera. Jedna takva je Tvoja naša krunica, pjesma posvećena Douglasu Al-Baziju, iračkom svećeniku kojeg je u studenom 2006. otela islamistička skupina. Bio je mučen i pušten devet dana kasnije. Pretrpio je višestruke teške ozljede uključujući ozljedu kralježnice i lica koje je bilo izudarano čekićem.

Ova pjesma satkana od šest strofa po četiri slobodna stiha zapravo priča priču o svećeniku Al-Baziju koji je usprkos nedaćama koje su ga snašle, ostao vjeran Bogu i molitvi. Stezala te tama ćelije,/ boljela izubijana mjesta,/ brojio si karike lanca,/ Bože pa njih je deset.// Kleknuti mogao nisi,/ oprostit će dobri Bog,/ ali si mogao krunicu moliti,/ kao nikada do tada u životu, dvije su strofe koje čitatelju kao da poručuju da se i sam trgne jer nema izgovora, nije ga imao ni mučenik iz Iraka.

Na tragu ove pjesme, i druge pjesme koje čine ovu zbirku bliske su čitateljstvu. Neke donose priču, neke navode na razmišljanje, ali svaka budi emociju.

Tina Matić

Katolički tjednik, 30, Sarajevo, 28. srpnja 2019., str. 30.

Kritike


Attachments:
Download this file (pronaci-sebe-u-nekom-stihu.pdf)pronaci-sebe-u-nekom-stihu.pdf[ ]507 kB

Osobno