Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 1. srpnja 2004. – U sklopu osmodnevne književno-kulturne manifestacije hrvatskoga književnoga izričaja »S Tinom u Vrgorcu«, posvećene ovom velikanu hrvatske pisane riječi, ispred Tinove kule koja je svojevrsnim hramom hrvatske književnosti, održana je večer u čast nedavno preminuloga hrvatskog pjesnika Nenada Valentina Borozana. Program je organizirao grad Vrgorac pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a osmislili su ga djelatnici Hrvatske radiopostaje Mostar. Ovaj velikan je za života primio brojna priznanja i nagrade, između ostaloga Šimićevu nagradu i povelju Jurini jablani, a od osam objavljenih, s posljednje dvije zbirke »Molitva s anđelom« i »Lišce teret od zrcala« postigao je puninu svoga pjesničkog izričaja.

O njegovu djelu, liku, osobnosti, o njemu kao prijatelju, novinaru i pjesniku svjedočili su njegovi kolege s radija: Zlata Brbor, Veselko Čerkez, Silvana Margeta, Danijela Šakota, Ana Marija Dedić i Željka Sesar, te književnik fra Miljenko Stojić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Grgo Mikulić, ravnatelj nakladničke kuće »Gral« iz Širokog Brijega.

Mikulić je najavio i skorašnji izlazak Borozanove posthumne zbirke pjesama »Rukoveti za Zlatku Frajzman« i to za 21. listopada, na obljetnicu njegove smrti.

Borozanove stihove govorio je Robert Pehar, glumac HNK Mostar, a iščitane su i pjesme novinara Vesne Hlavaček, Dragana Marijanovića i Darka Juke, posvećene Borozanu, kao i prigodan tekst književnika Miljenka Buhača. U ime organizatora, o književniku koji je ostavio znatan opus poezije, osvrta, književnih prosudbi i svojim djelovanjem u promoviranju hrvatskoga jezika stekao zasluženo mjesto u povijesti hrvatske pisane riječi, nadahnuto su govorile prof. Antonija i Jasna Sušac.

Darko Juka

Slobodna Dalmacija, LXII, 19174, Split, 2. srpnja 2004., str. 20.

Osobno