Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 14. prosinca 2011. (Matica hrvatska) – Franjevac, pjesnik, pripovjedač, esejist, kritičar, pisac za djecu i prevoditelj fra Miljenko Stojić netom je objavio svoju novu knjigu, S druge strane, (p)ogledi iz suvremenosti. Nakladnici su Naklada K. Krešimir iz Zagreba i Matica hrvatska, ogranak Čitluk.

U svega šesnaest godina, koliko je prošlo od objavljivanja njegove prve knjige, fra Miljenko Stojić (rođen 1960. u Dragićini) izrastao je u jednog od najplodnijih hrvatskih književnika. K tomu, i u književnika najšireg tematskog zanimanja. Uz knjige pjesama, naime, koje su, treba naglasiti, njegovo prvotno ali i stvaralačko zanimanje, on neumorno radi i na prozi, prozi za najmlađe, esejistici, književnoj kritici te promišljanju stvarnosti. Kad je o posljednjem riječ, valja kazati da je njegov glas autentičan, na trenutke polemičan, a u cijelosti glas čovjeka koji argumentirano piše o svemu što se događa na društvenoj pozornici svijeta.

Na tragu toga promišljanja jest i knjiga S druge strane, (p)ogledi iz suvremenosti (126 stranica), koja sadrži trideset i šest eseja objavljenih u listu Glasnik mira, i jedan esej-najavu svoje nove knjige, U nebo zagledani. Prvi susret s naslovom – S druge strane – nedvojbeno nas navodi na pitanje s druge s strane čega? No, podnaslov – (p)ogledi iz suvremenosti – daje odgovor. A s te druge strane naše suvremenosti, zastrte različitim zastorima, zaista ima svega.

Čitajući novo Stojićevo djelo mnoge nam stvari i događaji, manipulacije politikom, gospodarstvom i vrjednotama postaju jasnije i bistrije.

Osobno