Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 30. kolovoza 2011. (M. Jurković / hrsvijet.net) – U središtu Ljubuškog, točnije u neposrednoj blizini zgrade MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), u tijeku su aktivnosti ekshumiranja posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici nastaloj na koncu Drugog svjetskog rata. Rezultat je to aktivnosti Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, na čijem je čelu Vice Nižić, te Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Na spomenutom lokalitetu iskapanja su, pod vodstvom arheologa Tihomira Glavaša, otpočela još polovicom proteklog tjedna, a prvi ostatci ljudskih kostiju pojavili su se u prošli petak (26. kolovoza), kada su pronađeni i obilježeni ostatci pet ljudskih tijela. Prema podatcima koje smo dobili u Povjerenstvu za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, danas su se aktivnostima priključili i forenzičari Marija Definis Gojanović i Pero Bubalo, pod čijom je stručnom asistencijom obavljana ekshumacija ove masovne grobnice nastale u masovnim likvidacijama zarobljenih vojnika i civila, obavljenih u režiji OZN-e i KPJ, na koncu Drugog svjetskog rata i u poraću.

Prema saznanjima kojima raspolažemo, predstavnici općinskog i županijskog MUP-a su također upoznati s aktivnostima Povjerenstva i pronalaskom masovne grobnice u Ljubuškom. Međutim, njihove aktivnosti svode se isključivo na osiguravanje ovog lokaliteta, ali ne i na zakonom predviđene predistražne i istražne radnje i uključivanje županijskog tužiteljstva u zakonom predviđeni postupak. S druge, pak, strane županijski tužitelji Vesna Ćavar, Ljiljanko Naletilić, Ivan Hrstić i Gordan Škobić mjesecima sustavno ignoriraju ekshumiranja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, kako u Ljubuškom, tako i u Širokom Brijegu.

Iscrpnije izvješće objavit ćemo sljedećih dana.

Osobno