Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 21. svibnja 2011. (brotnjo-online.com) – U Velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra Čitluk sinoć je upriličeno predstavljanje knjiga »Spomenik izdaji« Joška Čelana i »Mirkove priče« fra Miljenka Stojića. O ovim vrijednim izdanjima govorili su prof. Andrija Stojić, Krešimir Šego, fra Miljenko Stojić i Joško Čelan.

Na početku programa nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić koji je predstavio autore izdanja te naglasio njihovu vrijednost. »Knjiga Joška Čelana, uglednog splitskog novinara osebujan je prilog životopisu splitskog novinara i scenariste Miljenka Smoje, ali i kronologija burnih političkih sukoba u splitskom i hrvatskom novinarstvu u posljednjih 50 godina«, kazao je prof. Stojić.

Predstavljajući knjigu Mirkove priče, književnik Krešimir Šego je kazao sljedeće. »Mirkove priče ispričane su stilom i jezikom svojstvenim ovom autoru, čisto, razumljivo djetetu, rekao bih kristalima koji čine djetinji svijet zasvagda čistim, anđeoskim. Stojić suvereno vlada temom prošlosti i sadašnjosti, zemaljskog i duhovnog. Antologijske stranice, poput priče Suza, nenametljivo uče o ljudskom, svagdašnjem, o tome da smo svi slični i pozvani činiti dobro. Plijeni svježina Mirkovih priča, kratkih zapisa stopljenih u jedinstvenu cjelinu, njihov jezik, blagost i ljubav spram djeteta kojem su napisane.«
U svome obraćanju autori su zahvalili Ogranku Matice hrvatske u Čitluku, predstavljačima i svima koji su pridonijeli izdavanju ovih djela.

U glazbenom dijelu programa nastupio je učenik 3. razreda Osnovne glazbene škole »Brotnjo« Josip Kvesić.

Otvorena izložba skulptura Ilije Skočibušića 
Prvoga dana obilježavanja Dana općine Čitluk, u Galeriji kluba Matice hrvatske, upriličeno je otvaranje izložbe skulptura akademskog kipara Ilije Skočibušića. Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša.

O umjetničkom stvaralaštvu i izložbi Ilije Skočibušića govorio je fra Vendelin Karačić, voditelj Likovne akademije u Širokom Brijegu. »Lakoća i brzina kojom stvara – bilo da modelira u podatnoj glini, bilo da kompozicije ili figure pravi od lima i priručnih, nerijetko odbačenih materijala – očito govori o Skočibušićevoj samonikloj ili baštinjenoj spontanosti. Skočibušić projektima pristupa trijezno, polazeći od spoznajno-informacijskih i emocionalnih činjenica, "prokuhavajući" ih u samome sebi, te spontano svoj unutarnji svijet unosi u kiparska djela. U dosadašnjim Skočibušićevim radovima prevladavaju sakralni motivi, što je razumljivo s obzirom na umjetnikovu intimu koja je duboko prožeta vjerom i zaokupljena sv. Franjom Asiškim kao uzorom«, kazao je fra Vendelin Karačić.

Ilija Skočibušić rođen je u Tomislavgradu 1981. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirao je u klasi prof. Nikole Vučkovića, kiparski odjel. Autor je više djela u sakralnim prostorima.

Osobno