Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 2. svibnja 2011. (Krug za trg) – »Krug za trg«, građanska inicijativa za povratak imena Kazališni trg zagrebačkom trgu nazvanom imenom komunističkog diktatora maršala Tita, u subotu, 7. svibnja 2011. u 11.00, pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, organizira veliki javni prosvjed.

Ovim prosvjedom, u duhu Rezolucije Vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina komunističkog poretka u Hrvatskoj te Rezolucije europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, tražimo povratak imena Kazališni trg zagrebačkom trgu nazvanom imenom komunističkog diktatora Tita, priopćeno je iz udruge »Krug za trg«.

»Maršal Tito odgovoran je za masovna poslijeratna pogubljenja na Bleiburgu i križnim putovima te također za ubijanja, zatvaranja i mučenja ljudi tijekom svih godina svoje vladavine. Samo kroz kaznionice na prostoru današnje Hrvatske prošlo je četrdeset tisuća političkih zatvorenika. Izlagani su batinanju, sakaćenju, električnim šokovima, prisilnom hranjenju na gumu, izvođenju pred streljački stroj, gladi i studeni, a više tisuća je na najstrašnije načine ubijeno«, kaže se u pozivu organizatora koji je potpisala Maja Runje, koordinatorica udruge »Krug za trg«.

Nazočnima će se obratiti: Tomislav Jonjić, odvjetnik i publicist; Jože Dežman, predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta; fra Miljenko Stojić, franjevac, svećenik, književnik, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Osobno