Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 31. ožujka 2011. (citluk.ba) – Ogranak Matice hrvatske Čitluk predstavio je svoje bogato nakladničko djelovanje u Zaboku. Tim povodom predstavljena su najnovija izdanja čitlučkog Ogranka, roman Zdravka Nikića »Sime života vičnoga – Zapisi Stipana Trnovca«, knjige »Međugorje – 30 godina fenomena« Marijana Sivrića i Ive Šćepanovića te glasilo »Stopama pobijenih«, Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

...

Predstavljajući aktivnosti Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, kao i knjigu »U nebo zagledani« dr. fra Častimira Majića, devedesetosmogodišnjeg fratra rodom iz Vitine koji živi u Chicagu, vicepostulator fra Miljenko Stojić govorio je o do sada učinjenom na pronalaženju tjelesnih ostataka 66 franjevaca koje su tijekom Drugoga svjetskog rata pobili partizani.

»Jedna od bitnih stvari koja je napravljena ove godine svakako je iskapanje na Širokom Brijegu u Knešpolju te u Ljubuškom na Tomića njivi. Vicepostulatura je to učinila zajedno s povjerenstvima za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća u tim općinama koje je imala čast idejno potaknuti. Hvala svima koji su sudjelovali i sudjeluju u njihovom radu, kao i u radu onih u općinama Neum i Posušje koja su također započela radom. Još neke općine namjeravaju isto učiniti. U Dubravi u Knešpolju pronašli smo 28 tijela među kojima bi, prema svjedočenjima, trebao biti i 1 franjevac. Na Tomića njivi također smo pronašli 28 tijela i prema vanjskim znakovima, ostatcima tkanine koja neodoljivo podsjeća na habit i ostatcima franjevačke krunice, predmnijevamo da su tu pokopana i najmanje dvojica franjevaca. Posmrtne ostatke prebacili smo na Medicinski fakultet u Mostaru i o kome se točno radi znat ćemo nakon DNK analize. Budući da je veoma skupa, jedan pokušaj na jednom tijelu stoji preko 4.000 kn, povjerenstva su objavila žiro-račune na koje svoje priloge mogu doznačiti svi oni koji su u mogućnosti i žele pomoći da se identificiraju svi pobijeni u spomenutim masovnim grobnicama i u drugima koje čekaju na otkopavanje«, kazao je fra Miljenko.

On je nazočnima ukratko ispričao i kako je tekao sam tijek likvidacije širokobrijeških franjevaca, na koji su način ubijani bez suda i sudišta, samo zato što su na sebi imali odjeću sv. Franje.

Za knjigu »U nebo zagledani« u kojoj se govori o pobijenim fratrima, fra Miljenko je rekao kako je njezina specifičnost u tome što o njima piše čovjek koji ih je sve poznavao.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala citluk.ba ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (Matica-hrvatska-Zabok.pdf)Matica-hrvatska-Zabok.pdf[ ]223 kB

Osobno