Print Friendly, PDF & Email
Vrgorac, 11. prosinca 2013. (M. Jurković / hrsvijet.net) – Teška mehanizacija Hrvatske vojske probudila je jutros Vrgorčane. Pripadnici HV-a i stručni timovi Ministarstva branitelja uputili su se, naime, prema Novom groblju na lokalitet masovne grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata. U grobnici se, koja je otkrivena za ranijih građevinskih radova na Novom groblju, nalazi više od 40 civila odvedenih koncem siječnja 1945. iz Oznine kotarske tamnice u Ljubuškom u pravcu Vrgorca. Partizanske jedinice strijeljale su civile bez bilo kakvog suda i presude. S navedenom skupinom civila prema Vrgorcu odveden je i fra Maksimilijan Jurčić, ujak Ljube Jurčića, ali je izdvojen iz skupine i strijeljan uz lokalnu prometnicu prema Kotezima. Posmrtni ostatci fra Maksimilijana identificirani su i pokopani 2009.

Ono što još jednom, nakon slučaja Sinac, zabrinjava jest odnos Ministarstva branitelja prema samoj ekshumaciji. Ponovno je na lokalitet masovne grobnice dovedena teška mehanizacija i ponovno se sve obavlja u najvećoj tajnosti. O iskapanjima nisu obaviješteni mediji i šira javnost. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica što nije obaviještena rodbina žrtava čija su imena poznata.

Odmah po saznanju kako se obavljaju iskapanja stigao je i fra Miljenko Stojić u svojstvu voditelja Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o stradalim hercegovačkim franjevcima, ali i kao dopredsjednik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH. Fra Miljenko se na lokalitetu masovne grobnice pojavio u pratnji Vice Nižića, predsjednika povjerenstva Općine Ljubuški za stradale osobe iz Drugog svjetskog rata s čijeg područja, pored Općine Čitluk, drži se, potječe većina žrtava zločina.

Odmah po dolasku na lokalitet masovne grobnice fra Miljenko je, zgrožen načinom ekshumacije, zavapio: Nemojte ih ubijati po drugi put! Na njegove riječi mladi vojnici su reagirali na način da su ugasili tešku mehanizaciju i pozorno, četkicama počeli otkapati žrtve ovog komunističkog masakra. U isto vrijeme pred vojskom se pojavila i krunica, izmiješana s kostima lubanje jedne žrtve, na što su svi prisutni zastali.

Fra Miljenko je još jednom uputio apel nadležnom Ministarstvu branitelja i voditeljima ekshumacije da zbog pijeteta prema žrtvama ekshumaciju obave dostojanstveno, ne uništavajući dokaze i posmrtne ostatke kao što je to bio slučaj u Sincu. »Ovakav način rada je jednostavno nedopustiv. Nedopustiva je i činjenica da o svemu nisu obaviještena nadležna tijela BiH, povjerenstva u Ljubuškom i Čitluku, jer je riječ o žrtvama koje su odvedene s tog područja. Nedopustiva je i činjenica na koji se način postupa s ljudskim tijelima i dokazima. Nedopustivo je kako to nitko ne snima ili fotografira«, kazao nam je fra Miljenko, istaknuvši kako sve skupa neodoljivo podsjeća na pokušaj prikrivanja dokaza.

Prema riječima voditelja ove ekshumacije Mire Landeke, rok za ovu ekshumaciju je tri dana.

Obitelji žrtava, kako doznajemo, šokirane su ovakvim odnosom državnih tijela prema njihovim najbližima.

Osobno