Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 23. studenoga 2013. (KTA) – U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, u srijedu, 27. studenoga 2013., s početkom u 19.30 u dvorani Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu (Josipa Stadlera 5), bit će upriličeno predstavljanje zbornika radova: »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine«.

Pozdrav će uputiti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a nastupit će: fra Miljenko Stojić – predstavljanje Zbornika; mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski – Potreba popisa žrtava; vlč. Pero Brajko – Martirologij Vrhbosanske nadbiskupije.

Zbornik radova je objavljen u izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij te Glasa Koncila. Na više od 700 stranica donosi radove s prvoga znanstvenog skupa o toj temi, koji je održan u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012., a uredili su ga mons. dr. Mile Bogović, dr. Josip Dukić, dr. Jure Krišto, Mate Rupić i mr. Miljenko Stojić.

U prvom dijelu, naslovljenom »Stradanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini« govori se o žrtvama na cijelom prostoru gdje žive Hrvati te se ukazuje na korijene ideologije i represivnoga sustava koji je pobio više od 100 milijuna ljudi. Prikazan je dosadašnji stupanj znanja o zadanoj temi, ali je ukazano i na smjerove istraživanja u budućnosti. Drugi dio bavi se stradanjima svećenika po biskupijama te redovnika i redovnica po njihovim provincijama, dok je u trećem dijelu riječ o žrtvama za koje postoji ćudoredna sigurnost da su i mučenici, odnosno za koje ima znakova koje Crkva traži za proglašenje mučenika ili mučenica. Tako su prikazani životi i dana izvješća o radu postulatura bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, bl. Drinskih mučenica, s. Žarke Ivasić, fra Lea Petrovića i 65-ero subraće, fra Rafe Kalinića te o. Dominika Barača. Dodatak donosi zaključke skupa te na engleskom jeziku uvodno slovo mons. Bogovića, kako bi zalaganje za istinu o žrtvama i mučenicima iz vremena komunističke vladavine počelo zanimati i inozemne ljubitelje povijesti hrvatskoga naroda.

Knjiga je opremljena i fotografskim prilozima u boji, koji u slici dokumentiraju održani skup te opširnim kazalima imena i mjesta. Budući da zbornik prvi put donosi sve relevantne izvore i literaturu o temi koju obrađuje, bit će dobro polazište za sva daljnja istraživanja.

Osobno