Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. studenoga 2013. (bljesak.info) – Tradicionalni 7. Ikavski skup održan je u sklopu 14. humskih dana poezije, a privukao je velik broj zainteresiranih ljubitelja hrvatskog jezika i književnosti. Ova manifestacija je organizirana u Amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, u suorganizaciji Odjela za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zajedno s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Izlaganja su podijeljena na tri djela. I. Filološki pogledi u kojem su izlagali Mirna Brkić i Antun Lučić, zatim II. Književni prinosi u kojem su sudjelovali Darko Juka, Miljenko Stojić, Krešimir Šego te III. Etnološki prizor Živka Ključe.

Ikavska tradicija zacijelo nije mala, s obzirom na široke prostore u BiH, onda je razumljivo da i je manje sredine njeguju, a ovaj skup je zacijelo pokušaj oživljavanja njezinog duha. »Danas organiziramo ovaj fini Ikavski književni, filološki i ekomuzikološki skup. Računam da će se odziv i sjećanje na jezik koji smo u svom narječju rabili s bližnjima i u starini, naći svoj odraz«, rekao je u izjavi za Bljesak.info prof. Antun Lučić. On ističe kako su Humski dani poezije i životnosti koje donosi istraživačka djelatnost, u svom stupnju dolaska do određenih činjenica, podataka, koje nalazimo u tradiciji u starim tekstovima i u duhovnosti, a to sve na dobro dođe da se studenti i svi ljudi koji su zainteresirani upoznaju s tradicijom. To dovodi do pitanja koliko su mladi uopće zainteresirani za tradiciju jezika, no Lučić ističe kako vjeruje da brojne sredine čak i po europskim krugovima njeguju dijalektalnu književnost i daju pokriće da život jezika traje, imaju svoju vidljivost i uvezanost sa svim drugim procesima. »Jer kad je lingvistika i sva čvrstina u njoj postavljena i kada je slika slikovita, pojam pojmovit, a izlazi iz dobre čvrste žilave riječi/riči, onda je to pokriće da se opravdano misli, doživljava i ponosi i prenosi drugima«, nadodao je prof. Lučić u izjavi za medije.

Osobno