Print Friendly, PDF & Email
Široki Brijeg, 24. kolovoza 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Izaslanstvo HDZ-a, u subotu 23. kolovoza, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, posjetilo je Široki Brijeg, središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Gvardijan franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, fra Tomislav Puljić, upoznao je tom prigodom članove izaslanstva HDZ-a, na čelu s predsjednikom HDZ-ovog Odbora za obrazovanje prof. Tomislavom Đonlićem i glasnogovornicom Dajanom Antonijom Bebek, s činjenicom da su komunisti tijekom 1945. ubili 66 hercegovačkih franjevaca. »Samo širokobriješki samostan izgubio je tada, bez bilo kakve istrage ili presude, tridesetoricu svojih članova«, kazao je gvardijan fra Tomislav Puljić, obilazeći protuzrakoplovno sklonište u kome su spaljena tijela dvanaestorice fratara. Naglasio je kako je u komunističkim čistkama stradao skoro cjelokupan profesorski zbor tadašnje Franjevačke klasične gimnazije, čiji su profesori diplomirali, a većina njih i stekla doktorate, na tada najprestižnijim europskim sveučilištima, čime je hrvatski narod u Hercegovini i čitavoj domovini pretrpio nenadoknadive gubitke.

Tijekom ovog posjeta obišli su i sjedište Vicepostulature »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čijem je čelu fra Miljenko Stojić, koji je ujedno i povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju. On je upoznao goste s dosadašnjim tijekom kauze, kao i temeljnim ciljevima Komisije.

»Buduća hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kao i buduća hrvatska vlast na čelu s HDZ-om, u budućnosti će poduprijeti aktivnosti HBK i BK BiH kroz aktivnosti Komisije za hrvatski martirologij na izradi popisa žrtava komunizma. To će biti naš zajednički doprinos utvrđivanju povijesnih činjenica, nakon čega će ova tema prestati biti predmetom ideoloških sporenja te postati isključivo temom znanstvenih istraživanja«, kazao je prof. Đonlić tijekom posjeta Širokom Brijegu.

U ovoj prigodi bilo je riječi i o predstojećem zajedničkom posjetu Tomislava Karamarka i Dragana Čovića franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu i Vicepostulaturi »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Osobno