Print Friendly, PDF & Email
Dračevo, 18. lipnja 2016. (bljesak.info) – U povodu 141. obljetnice Hercegovačkoga ustanka (1875. –1878.) Udruga mladih sela Dračevo »Hercegovac« organizirala je četverodnevnu manifestaciju pod nazivom »Dani Hercegovačkoga ustanka 2016.« uz generalno pokroviteljstvo Općine Čapljina i Federalnog Ministarstva kulture i sporta. Spomen je to na pobunu katoličkoga puka protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza, pod vodstvom don Ivana Musića koja je započela u Dračevu 19. lipnja 1875., a završena Berlinskim kongresom 1878. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro-Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog carstva.
Na drugoj večeri manifestacije, 17. lipnja, pored Nacionalnoga kulturnog spomenika Rt Kula / Kulina – Dračevo okupila su se renomirana pjesnička imena na večeri domoljubne poezije pod nazivom »Munja od Gabele«. Čuli su se izvrsni stihovi, a nastupili su pjesnici: Anita Martinac, Pero Pavlović, Ružica Soldo, Jozo Jakiša, fra Miljenko Stojić, Ivan Baković, Marina Kljajo, Stanko Krnjić, Srećko Marijanović, Grgo Mikulić, Mario Knežević, Dušan Musa, Ivo Raguž i Ljubo Krmek.

Nagrada »Kula« – rad akademskog kipara Stjepana Skoke – dodijeljena je književnici Aniti Martinac za pjesmu »Dalje ovako ne može i ne ćemo, pa makar svi izginuli« kojom je opjevala Hercegovački ustanak.

Anita Martinac rođena je u Mostaru, gdje živi i radi. Objavila je pet zbirki poezije, nosač zvuka sa svojom ljubavnom poezijom te vrlo uspješan roman »Medaljon« koji je u kratko vrijeme doživio dva izdanja, a kako doznajemo uskoro će biti objavljen i njezin novi roman »Posljednji«. Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja za svoja djela i uvijek je rado viđena na književnim manifestacijama.

Osobno