Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 20. siječnja 2016. (hkv.hr) – Iz krugova bliskih Domoljubnoj koaliciji proteklih se dana spomenula mogućnost osnivanja Ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove. Kakva je važnost osnivanja takvoga ministarstva za hrvatsku budućnost u kontekstu sve negativnijeg prirodnog prirasta te sve većega iseljavanja mladih iz Hrvatske, što će nesumnjivo imati i negativne reperkusije na ekonomiju? Mogu li hrvatska dijaspora i iseljeništvo predstavljati mogući demografski rezervoar za Hrvatsku? Tko bi bio najboljih kandidat za tu ministarsku funkciju? Ova pitanja za Portal HKV-a komentiraju: Miljenko Stojić, Maja Runje, Damir Borovčak, Pero Kovačević i Ivan Jaklin.


Fra Miljenko Stojić: Takvo ministarstvo se već davno trebalo osnovati

Tisućljetno iskustvo čovječanstva kaže da je zemlja onoga koga ima. Tako je, dakle, i u našem slučaju. Želimo li ostati na svome povijesnom tlu, želimo li ga obraniti i razviti, jednostavno nas mora biti. Protiv toga su samo neozbiljni među nama i naši protivnici.

Postavljajući ovako stvari, naravno da treba pozdraviti najavu osnivanja Ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove. To se već davno trebalo dogoditi. Obitelj je u temelju čitavog društva. Članovi našega naroda po svijetu nisu oni koji su se s nama posvadili, nego oni koje je povijest tamo otjerala i sada je vrijeme da nam se vrate ili da se s nama što tješnje povežu. Uvjet za sve ovo jest broj novorođene djece.

Ovakav govor ne žele shvatiti oni koji se nadahnjuju lažnim humanizmom. Njihovo je geslo svi smo ljudi. Pod tim žele reći da je potpuno svejedno kamo pripadamo. Ma nije. To vodi u uništenje. Postoje vrijednosti kojih se treba pridržavati, a ne umjesto njih sebe stavljati u središte i činiti samo ono što mi može koristiti. Tako su se vladali jugokomunisti i iza sebe su ostavili spaljenu zemlju.

Nezahvalno je govoriti o imenima koja bi nas mogla povesti na ove nove puteve. Svakako su tu u prvom redu, ma s koje strane dolazili, stručnjaci glede obitelji, useljeništva, demografije. Ali ne stručnjaci hladna srca, nego stručnjaci koji vole svoj narod i posljedično sav ljudski rod. Samo takvi mogu nam pokazati ljepotu raznolikosti, a ne hladnoću jednoličnosti.

Attachments:
Download this file (treba-li-ministarstvo-obitelji.pdf)treba-li-ministarstvo-obitelji.pdf[ ]139 kB

Osobno