Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. studenoga 2018. (M. J. / hrsvijet.net) – U okviru Tropletovih dana kulture 2018. u Mostaru HKZ Troplet organizirao je »Susret s autorom« prilikom kojeg je predstavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine. Knjiga »Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)« nastala je na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga »Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru)« ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Autor navodi da su »crkveni ljudi« stradavali i u drugim narodima u Europi u Drugom svjetskom ratu i poslije, ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj

Njemačkoj 110; Sloveniji 220; Poljskoj 187; Slovačkoj 14; Mađarskoj »oko 10«; Albaniji 67, a među Hrvatima ih je pobijeno blizu 700. Knjiga je napisana na engleskom jeziku i namijenjena svjetskoj javnosti, a posebno onima koji proučavaju hrvatsku povijest ili/i dolaze na naše prostore pa se žele upoznati s hrvatskom prošlošću. Treća knjiga koja je predstavljena zove se »100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917.«, ima 214 stranica i govori o stradanju, mučenju i ubijanju tisuća zarobljenih pripadnika austrougarske vojske, Hrvata i Slovenaca, koje su zarobili Rusi a mučili srpski oficiri prisiljavajući ih da stupe u kraljevsku srpsku vojsku tijekom 1916. i 1917. Ovo je prva knjiga koja nakon 100 godina donosi interpelaciju koju je zastupnik Aleksandar Horvat podnio u Hrvatskom saboru.

U predstavljanju, pored autora, prof. dr. Ante Čuvala, sudjelovali su Anita Martinac, književnica; Hrvoje Mandić, povjesničar angažiran u Hrvatskom dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH, fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

»Razdoblje o kome ova knjiga govori razdoblje je golog preživljavanja u okrutnom totalitarnom režimu. Razdoblje je to koje nije dalo čovjeku niti da odžaluje svoje žrtve, niti da traži svoje poginule i ubijene. Na neki način i ova knjiga je spomenik tome vremenu i podnijetoj žrtvi«, istaknula je književnica Anita Martinac govoreći o knjizi »Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)«.

Povjesničar Hrvoje Mandić govorio je o neistraženom razdoblju Prvog svjetskog rata i nedovoljno poznatom pokolju u Odesi. »Dijelom zbog vremenskoga odmaka, a dijelom i zbog činjenice da su, za razliku od dva kasnija rata, bojišnice bile uglavnom u dalekim zemljama, tematika toga sukoba nije ni približno prisutna u javnosti kao što je to slučaj u nekim drugim europskim zemljama. U Francuskoj, čak i u najmanjim selima, spomenik poginulima u Prvom svjetskom ratu neizostavan je dio lokalne baštine«, kazao je Mandić.

Miroslav Nikolić, predsjednik HKD »Troplet«, rekao je kako kao udruga ove godine imaju brojna događanja povodom Tropletovih dana kulture. »Započeli smo još 21. listopada hodočašćem na Bobovac u sklopu molitve za Domovinu, zatim smo imali različita događanja sve do danas do predstavljanja ovih knjiga«, rekao je Nikolić zahvaljujući autoru i predstavljačima.

Osobno