Print Friendly, PDF & Email

Tomislavgrad, 14. kolovoza 2019. (Zora Stanić / tomislavcity.com) – U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, večeras su u Tomislavgradu predstavljena dva djela domaćih autora: zbirka pjesama »Nazdravica« Frane Smiljanića (post mortem) i treća stihozbirka »Poniranja« njegova sina Ilije. I ovaj kulturni događaj u našem zavičaju samo je potvrda sve profesionalnije organizacije ovakvih sadržaja, ali i činjenice da je Trg hajdučke družine Mijata Tomića u potpunosti zaživio u ovim ljetnim danima. Pokazao je to i odaziv slušateljstva – ispunjena novoobnovljena kinodvorana, ali i Trg gdje su se i nakon predstavljanja okupili štovatelji pisane riječi, prijatelji, susjedi i rođaci obitelji Smiljanić.

U uvodnoj riječi predsjednik Matice hrvatske u Tomislavgradu, prof. Mate Kelava, pozdravio je nazočno slušateljstvo i upoznao ih u kratkim crtama o Matičinoj povijesti i njezinome djelovanju. Također je nastupio i u ulozi predstavljača knjige »Nazdravice«. Naglasio je da je Frano Smiljanić bio narodni pjesnik, umotvorac i autor kompleksnoga opusa svatovskih nazdravica. Nastupao je na brojnim priredbama u BiH i u Hrvatskoj te bio aktivni voditelj, a potom i član Hrvatskog kulturnoumjetničkog društva Sarajlije koje je osnovano davne 1926.

...

»Taj naš pjesnik Ilija Smiljanić shvatio je kamo idu silnice koje nas okružuju. Sudjelovao je za hrvatsku stvar i na bojnom polju. Takve nazivamo vitezovima, a ne samo kada su mrtvi. Oni su svjesno za Boga i za krunu spremni položiti svoj život koji toliko cijene«, govorio je fra Mijenko Stojić.


Cijeli članak možete pročitati na stranicama portala koji ga je objavio ili u dolje priloženoj datoteci.

Osobno