Print Friendly, PDF & Email

Vionica, 16. srpnja 2022. (citluk.ba) – Jedanaesta međunarodna smotra folklora u Vionici na poseban način posvećena je Slavoniji. Sinoć, 15. srpnja, održana je prva večer trodnevne manifestacije, a Slavonija je predstavljena kroz pjesmu, pisanu riječ i izložbu fotografija, tijekom čega je poseban naglasak stavljen na dugogodišnju suradnju Slavonije i Hercegovine.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko – Vionica, na početku programa pozdravio je nazočne i kazao kako je ovogodišnja manifestacija posvećena Slavoniji. Naglašavajući povezanost Slavonije i Hercegovine gospodin Mandarić istaknuo je fra Didaka Buntića i njegovu ulogu u spašavanju gladne djece te dodao kako je ovogodišnja smotra folklora u Vionici oblik zahvale Hercegovine Slavoniji.

Inače, sinoć je u Vionici predstavljeno zajedničko nakladničko ostvarenje ogranaka Matice hrvatske iz Čitluka i Vinkovaca »Orao leti visoko«, otvorena izložba fotografija »Ovdi vrime ko da stoji«, a posjetitelji su imali priliku čuti i stihove slavonskih i hercegovačkih pjesničkih velikana, ali i nastupe muške pjevačke skupine Lipa iz Vinkovaca te HKUD sv. Marko – Vionica.

»Večeras predstavljamo Slavoniju u pjesmi, riječi i glazbi te otvaramo izložbu slika našega dragoga prijatelja Zvonimira Tanockog. Želja nam je Slavoniju predstaviti u najljepšem svijetlu, onakvu kakva je ona uistinu«, kazao je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i na poseban način pozdravio izaslanstvo OMH Vinkovci na čelu s predsjednikom Draženom Švageljom i dopredsjednikom Tomislavom Talangom.

Stojić se ovom prilikom zahvalio OMH Vinkovci na potpori i najavio nastavak višegodišnje suradnje, čiji je jedan od plodova i sinoć predstavljena zbirka »Orao leti visoko« autora Miljenka Stojića. Knjiga priča za djecu »Orao leti visoko« jedno je od desetine zajedničkih ostvarenja navedenih ogranaka.

Više o OMH u Vinkovcima kazao je Dražen Švagelj. »Radostan sam što večeras ovdje u Hercegovinu možemo donijeti dašak Slavonije, dio one Hrvatske što su ga podigli, a i obranili, vaši rođaci koji su zahvaljujući fra Didaku Buntiću našli utočište u Slavoniji i učvrstili istočnu granicu Hrvatske. U našoj dugogodišnjoj suradnji razmijenili smo više puta posjete, ostvarili smo suradnju kroz zajedničko izdavanje više knjiga i na brojne druge načine«, kazao je Švagelj.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika ogranaka, biranim riječima djelo »Orao leti visoko« predstavio je prof. Mate Grbavac. Na sve se osvrnuo i autor fra Miljenko Stojić. Autor priča kazao je kako su one objavljivane u dječjem časopisu »Cvrčak« i da oslikavaju hercegovačku svakodnevicu.

Čitajući odabrane stihove lijep doprinos sinoćnjem predstavljanju dala je gospođa Marija Tanocki iz Vinkovaca. Sastav Lipa glazbeno je obogatio predstavljanje, u čemu su im se pridružili članovi i članice HKUD sv. Marko Vionica.

Sinoćnji program lijepo je zaokružen izložbom fotografija vrhunskog fotografa Zvonimira Tanockog, koja je postavljena u područnoj osnovnoj školi Vionica. »Moja izložba govori upravo sve ono što su nam kulturno-umjetničko društvo i skupina Lipa ovdje otpjevali. To je jedna Slavonija koja nestaje, Slavonija koja je dolaskom tehnologije defakto izumrla, a ova uprizorenja života kakav je nekada bio snimao sam na području Županje, Vinkovaca i uz pomoć kulturno-umjetničkih društava koja su mi pomogla u mome radu. Ova izložba broji nekoliko tisuća snimaka, međutim nemoguće ih je sve izložiti. Obišla je dosta galerija, ilustrirala mnoge monografije, proputovala po svijetu… To je jedna tema koju snimam i dalje«, kazao je autor fotografija. Izložbu fotografija »Ovdi vrime ko da stoji« otvorenom je proglasio gospodin Branko Uvodić.

Osobno