Print Friendly, PDF & Email

Bile, 4. studenoga 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U povodu svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana danas je, 4. studenoga 2022., u 15.00 na Groblju mira na Bilima upriličeno polaganje vijenca, paljenje svijeća i zajednička molitva za sve pokojne.

Voditeljica programa Marijana Tomašević je na samom početku pozdravila nazočne te im se obratila prigodnim izlaganjem u kojem je između ostalog pročitala svjedočanstvo o ubijenoj vjeroučiteljici Jozefi Mikowa. Svjedočanstvo govori o sudbini vjeroučiteljice koju su za vrijeme Drugoga svjetskog rata Nijemci uhitili i mučili po tamnicama, te opisuje trenutak kada se vjeroučiteljica, nakon što je u tamničkoj samici dobila komad kruha, obraća Bogu riječima: »Gospodine Isuse, godinu i pol dana nisam se imala priliku pričestiti. Od svega što su mi uzeli, najteže mi je bilo nositi se s time da se ne mogu pričestiti. Želim ovaj kruh primiti kao duhovnu pričest, zajedništvo s tobom.« To joj je bio jedan od zadnjih obroka u životu. Završila je u tamničkoj bolnici, a tamo je upoznala ženu koja ju je izdala Nijemcima. Došla je moliti za oprost, rekla joj je da ju je morala izdati jer su joj zaprijetili da će ubiti njezina muža. Priznala je vjeroučiteljici da je otkrila nju, jer je vjerovala da ju Nijemci ne će moći slomiti i da ona ne će nikoga dalje izdati. Grob ove vjeroučiteljice je u Krakovu. Nije proglašena blaženom ni svetom, ali njezin život je čisto Evanđelje.

Nakon ovoga svjedočanstva slijedila je himna hrvatskog naroda »Lijepa naša«. Poslije himne uz oltar u crkvici sv. Josipa, zbog nevremena vani, te uz maketu budućega kipa Pietà, ispred Izaslanstva Memorijalnog centra Groblja mira vijenac su položili gospodin Pero Kožul i gospodin Srećko Mikulić, zapaljene su svijeće za sve hrvatske žrtve stradale u Drugome svjetskom ratu i poraću, kao i za sve ostale pokojne.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća slijedila je molitva koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, jedan od začetnika ovog obilježavanja.

Uz članove Memorijalnog centra Groblja mira molitvi je nazočio primjeren broj vjernika koji su na ovaj način svojim bližnjima odali spomen.

 

Osobno