Print Friendly, PDF & Email

Veljaci, 19. srpnja 2023. (ljportal.com) – Večeras je, 19. srpnja, u župi Veljaci slavljena sv. misa uočnica za sve žrtve ratova. Predslavio ju je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Na početku sv. mise fra Miljenko je kazao kako »stojimo večeras pred sv. Ilijom prorokom, stojimo večeras pred svojom poviješću, stojimo večeras pred svojim žrtvama ili svojim mučenicima. Nije bilo lako, ali smo doplovili do ovih naših dana. Dogodilo se to jer smo htjeli, jer smo znali tko smo i što smo. Sv. Ilija prorok, kojega posebno slavimo ovih dana, učio nas je da se mogu svladati sve poteškoće kada smo sa svojim Bogom. Povijest nas je učila da to nisu prazne riječi. Naši su nas mučenici učili da se isplati za prave vrijednosti dati i svoj život. I sada smo tu gdje jesmo. Ponekada smo umorni, ponekada su nam životi opterećeni grijehom, ponekada smo jednostavno smušeni. Donesimo večeras sve te poteškoće pred svoga Boga. Zamolimo sv. Iliju da on bude naš zagovornik kod njega. Poteći će tada naš život sasvim drukčije. Uvjet je samo da kažemo kako se kajemo.«

U propovijedi je naglasio da trebamo biti zahvalni onima koji su zbog naših života u slobodi dali svoje živote. Ništa nam, naime, nije palo s neba, za sve je netko morao zavrnuti rukave te proliti svoj znoj i svoju krv te na tome trebamo biti zahvalni i kao pojedinci i kao narod. Nastavio je. »Večeras se sjećamo i dvojice ubijenih hercegovačkih franjevaca rodom iz ove župe, sjećamo se i dvojice franjevaca koji su odvedeni odavde na ubijanje. Mogli su oni sve to izbjeći. Trebalo se samo pokloniti zlosilju i život bi im bio pošteđen. Živjeli bi koju godinu duže, ali ne bi živjeli vječno u našim srcima i našim molitvama. Naravno, tako je i s mnoštvom vjernih članova puka Božjega. Ginuli su iz ove župe ne samo u Drugom svjetskom ratu i poraću, ginuli su i u Domovinskom ratu, za vrijeme Turaka, ma jednostavno često i prečesto, ne pojedinačno nego u stotinama”, kazao je fra Miljenko. Spomenuo je i podizanje križeva na Groblju mira gdje se kao zajednica spominjemo svojih mrtvih, svojih mučenika te se molitvom branimo od svih onih koji na nas nasrću gonjeni zlom. Zaključio je: »Oslonjeni na mudrost svojih mučenika, oslonjeni na svoga Boga gradimo život ispunjen pravim vrijednostima. Ne bojmo se, imat ćemo tada dovoljno i kruha i ruha, jer Bog hrani i poljske ljiljane a kamo li ne će nas svoja stvorenja.«

Na kraju misnoga slavlja veljački župnik fra Željko Grubišić zahvalio je fra Miljenku na dolasku, kao i na trudu koji godinama ulaže u rasvjetljivanje istine o pobijenim fratrima i našemu puku.

Pred spomenikom palima iz veljačke župe slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Fra Miljenko je tada izmolio za njih molitvu odrješenja grijeha.

Slijedilo je druženje u crkvenom dvorištu. Vjernici su otišli svojim kućama okrijepljeni i duhovno i tjelesno.

Osobno