Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 16. svibnja 2024. (citluk.ba) – Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija »Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2024.« započela je sinoć, 15. svibnja, u Gradnićima predstavljanjem zbirke kratkih priča »Priča o njoj« autora fra Miljenka Stojića. Na početku svoje tradicionalne manifestacije Ogranak Matice hrvatske (OMH) u Čitluku tako je broćanskoj, ali i široj javnosti, predstavio knjigu čiji su nakladnici ogranci Matice hrvatske u Čitluku i Opuzenu. Knjigu kratkih priča, kao i fra Miljenka Stojića, hercegovačkog franjevca, književnika i novinara, nazočnima su predstavili predsjednik OMH Čitluk prof. Andrija Stojić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić, te književnici Adrijan Vuksanović i Pero Pavlović.

U svom osvrtu na novo fra Miljenkovo književno djelo, Adrijan Vuksanović, hrvatski manjinski dužnosnik iz Crne Gore, novinar i pjesnik, istaknuo je kako prati cjelokupan Stojićev rad te je na poseban način u zbirci »Priča o njoj« istaknuo motiv čežnje. Čežnje koja je protkana kroz stoljeća u hrvatskom narodu, a svoje je ostvarenje doživjela u našem vremenu, vremenu hrvatske državnosti.

Prof. dr. sc. Dražen Barbarić na sinoćnjem predstavljanju govorio je o bitnim kodovima koje je iščitao u fra Miljenkovim kratkim pričama, a koji su se duboko urezali u nacionalno biće Hrvata.

Književnik Pero Pavlović na poseban način osvrnuo se na strukturu zbirke sačinjene od dvanaest kratkih priča. »Fra Miljenko piše pjesme, oglede, djela za djecu, kritike, kratke priče, aforizme, stručne i novinske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u mnogobrojnim antologijama te je i prevođen, a o njegovom životu i radu ponajbolje govori njegov osobni portal pokrenut 2000. i ja bih vas pozvao da, kada budete imali slobodnog vremena, svakako posjetite web stranicu miljenko.info.«

»Bila je milina i nadam se da ćemo ustrajati i obostrano surađivati, OMH u Čitluku i fra Miljenko, kroz nakladničku djelatnost. Ovu knjigu ćemo predstaviti na trećem Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu 8. lipnja«, poručio je Andrija Stojić.

Predstavljanje zbirke »Priča o njoj« održano je na dan kada se prisjećamo početka tragedije hrvatskog naroda na Bleiburškom polju, što su istaknuli svi govornici i osvrnuli se na fra Miljenkove aktivnosti vezane za otkrivanje istine o zločinima i odavanje počasti žrtvama.

»Drago mi je da predstavljamo knjigu »Priča o njoj« upravo na ovaj današnji dan o kojem knjiga ne govori izravno, ali neizravno puno toga govori o Bleiburgu i Križnom putu. Radeći u Vicepostulaturi i razmišljajući o Bleiburgu i Križnom putu u jednom sam trenutku shvatio da su i jedni i drugi ubijani, odnosno počelo je ubijanje u isto vrijeme, negdje oko 16.00. Hvala svima vama koji ste došli večeras ovdje. Drago mi je da smo zajedno u ovolikom broju i da govorimo o svemu ovome u ovako lijepom prostoru, na čemu se zahvaljujem domaćinu fra Nikoli i Andriji, koji su se potrudili da večeras sve ovo pripremimo«, kazao je fra Miljenko Stojić, nakon čega se još zahvalio predstavljačima, mladim glazbenicima koji su nastupili u sinoćnjem programu i svima koji su sudjelovali u nastajanju knjige.

Pred kraj sinoćnjeg programa, kojega su glazbeno obogatili učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo, sveučilišna profesorica Mirna Brkić Vučina, članica Predsjedništva OMH u Čitluku, uručila je predstavljačima i autoru visokokvalitetna broćanska vina s prigodnom etiketom za uspomenu. A organizator se pobrinuo i za prigodan domjenak.

 

Osobno