Print Friendly, PDF & Email

Broćanac, 28. lipnja 2024. (Ivana Karačić / posusje.info) – U područnoj crkvi u Broćancu, župa Posuški Gradac, zaštitnica crkve Kraljica Mira slavi se prve nedjelje nakon obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju. Župljani se na nju pripremaju kroz trodnevnicu sv. misom.

Prvu večer, sinoć u četvrtak 27. lipnja, sv. misu predslavio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Inače je ova sv. misa slavljena i za žrtve s područja Broćanca u Drugom svjetskom ratu i poraću, jer upravo o toj temi već dugi niz godina brine Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

»Još smo jedanput pred svojom Kraljicom Mira. Kakvi god da jesmo, došli smo iskazati joj počast i zamoliti ju da nas prati na našem životnom putu. Donijeli smo sa sobom svoje radosti, sve ono dobro što nam se dogodilo kroz proteklo vrijeme. Jamačno smo Bogu zahvalni za sve to. Ali donijeli smo i svoju muku koja nas je trala i za koju nekada nismo nalazili odgovora. U tu muku zacijelo spada i naša povijest. Bila je takva kakva je bila i ne možemo do kraja shvatiti zbog čega se sve to moralo tako dogoditi. Zbog toga dok se večeras budemo molili za sebe, molit ćemo se i za one koji su pali za našu slobodu. Ovo je večer sjećanja na njih, večer našega duga prema njima«, istaknuo je fra Miljenko u uvodu sv. mise.

U propovijedi je fra Miljenko istaknuo i sljedeće. »Sveto pismo u Starom zavjetu neprestano nam pred oči donosi životni put židovskoga naroda. To je zbog toga što ga je Bog u to vrijeme izabrao da preko njega svemu ostalome svijetu navijesti svoju Riječ. Oni su to, znamo, nekada shvaćali kako treba, a nekada ih je bilo baš briga za sve. Posljedica ovoga zadnjega stava bila je društvena propast. Dospijevali su u ropstvo. Usuđujem se reći da smo mi u ovome vremenu izabrani Božji narod. Kraljica Mira jednoga je dana došla k nama i objasnila nam da preko nas Bog želi progovoriti čitavom svijetu. Netko ju je od nas slušao, netko je odmahnuo rukom. A da nas je bilo više koji smo je slušali, upitajmo se bi li se obistinila ona njezina poruka u kojoj se kaže da se molitvom i ratovi mogu zaustaviti? Jamačno da bi, ali bilo je tako kako je bilo. Nismo učili od povijesti izabranog naroda prije nas, nismo učili od Židova«, kazao je fra Miljenko. »Kada bacimo oko na svoju povijest, onda vidimo da je bila izuzetno teška, ali u isto vrijeme bila je i izuzetno časna i dostojanstvena. Kroz sve bure i oluje, počevši tamo od Turaka, da ne idemo dalje u prošlost, pa preko jugoslavenstva u njegovim inačicama, umirali smo po raznim bojišnicama. I činilo se da tome nema kraja, da nikada ne ćemo dobiti svoju slobodu. Ali smo ju dobili krajem prošloga stoljeća, takvu kakva je. … Naravno, kajemo se kao narod za sve ono loše što smo učinili, ali smo i tako ponosni na sve ono dobro, na onaj otpor kada je izgledalo da su sve lađe potopljene. Tomu su nas neprestano učili i uče naši mučenici. Nebrojeno ih je, za mnoge ne znamo jer nismo imali vremena zapisivati što se s njima dogodilo dok smo bili bitku za svoju slobodu i svakodnevno preživljavanje. Ali smo to u ovo vrijeme počeli činiti i ne ćemo stati dok ne istražimo sve što je u ljudskoj moći. Želimo da nas prosvijetli njihovo mučeništvo, da nam pomogne na pravi način shvatiti što se zapravo bitno događa u životu svakoga od nas. Zbog toga smo započeli i s postupkom mučeništva za pobijene hercegovačke franjevce. Propovijedali su nekada svome hrvatskom puku, učili ga pismenosti, učili ga gospodarstvu, sada im istraživanjem njihova mučeništva želimo zahvaliti na tome. Neki im se i utječu kao mučenicima te svjedoče o milostima koje su dobili njihovim zagovorom. Mučeništvo, naime, nije neodgovorna pogibija, pa makar i za velike ideale. Ovdje je ubrojeno i mučeništvo za domovinu. Netko ju je časno branio i časno za nju pao. Razmišljajmo o tome ovih dana i okupljajmo se barem jedanput godišnje da ih se svih prisjetimo i Bogu za njih pomolimo.«

Molitva vjernika također je bila za žrtve iz Broćanca i za mučenike hrvatske povijesti. A na kraju sv. mise fra Miljenko je izmolio molitvu za oproštenje grijeha pobijenih. Župnik fra Petar Drmić je, pak, zahvalio fra Miljenku na predvođenju ove večeri, a nazočnima na dolasku.

Osobno