Print Friendly, PDF & Email

Poznato je da je u tijeku Drugoga svjetskog rata i neposrednoga poraća ubijeno čak 66 hercegovačkih franjevaca: sve su ih brutalno ubili partizani, bez ikakva suđenja (osim nakaradnoga suđenja fra Radoslavu Glavašu). Provincija je stalno istraživala navedene zločine, najprije dakako u tajnosti, a od propasti komunističke Jugoslavije i otvoreno. Konačno je službeno pokrenuto Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika (studeni 2004.), koje je vodio fra Ante Marić, sve dok sredinom 2006. nije imenovan postulator (fra Luca M. De Rosa), a potom u rujnu 2007. i vicepostulator u Provinciji (fra Miljenko Mića Stojić). Upravo je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« pokrenula glasilo Stopama pobijenih, a prvi broj izišao je u srpnju 2008. Glasilo izlazi dvaput godišnje, tako da je do početka 2012. izišlo osam brojeva. Glavni i odgovorni urednik je fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

U glasilu se objavljuju svjedočanstva o pobijenim franjevcima, povijesni dokumenti o njihovim stradanjima, veliki životopisi pojedinih ubijenih franjevaca, kao i podatci o onima koji su bili mučeni i zatvarani po svršetku rata. Urednik u 1. broju izražava nadu kako će glasilo »uspješno djelovati na istraživanju okolnosti u kojima su hercegovački franjevci, uglavnom pri kraju rata 1945., ubijeni i da će uspješno osvjetljavati duhovnost njihova života i rada. Ako Bog da, jednoga dana Crkva će ih prepoznati kao mučenike i uzdići na čast oltara.« (str. 3.). Osobitu pozornost časopis posvećuje ekshumaciji pobijenih franjevaca iz masovnih grobnica, kao i njihovoj identifikaciji (do sada su identificirana četvorica: trojica ekshumirana u Zagvozdu i jedan u Vrgorcu).

Robert Jolić (priredio), Šematizam Hercegovačke franjevačke provincije 2012., Hercegovačka franjevačka provincija, Mostar, 2012., str. 414.

Izišli brojevi mogu se pronaći na stranicama Vicepostulature postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Osobno