APOKALIPTIČNI DANI

Print Friendly, PDF & Email
Široki Brijeg, 25. veljače 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Prije nekog vremena je, u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, Matice hrvatske Čitluk i Gradskog kulturnog središta Vrgorac, izišla knjiga fra Janka Bubala Apokaliptični dani. To djelo objavljeno je 1992. u nakladi Matice hrvatske Zagreb i fra Janko je tada bio živ. Da bi se očuvala izvornost, sada je uz uvodne tekstove Damira Šimića i Krešimira Šege napravljen preslik knjige, uz piščevo ime dodano »fra« i dodan je njegov novi životopis. Knjigu je uredio fra Miljenko Stojić.
Attachments:
Download this file (apokalipticni-dani-dio.pdf)apokalipticni-dani-dio.pdf[ ]5659 kB

Opširnije...

ISTINA O UBIJENOJ GIMNAZIJI

Print Friendly, PDF & Email
Proslov

Mi, bivši đaci širokobriješke Franjevačke klasične gimnazije u koju smo se upisali kao djeca, a izašli iz nje kao zreli ljudi, ponajviše smo sa zebnjom pratili događaje koji su se 1944. i 1945. odvijali u tom kraju. Bili smo svjesni što su sposobni učiniti komunistički zločinci pod vodstvom ruskih komunista koje su potpomagali Englezi i Amerikanci. Ipak, nadali smo se da je u njima ostao tračak čovječnosti koji će iskazati prema nedužnima kad budu osvajali samostan i Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Međutim, prevarili smo se u svojim nadanjima. Izbezumljeni pred ljudskom nevinošću zločinci su upravo nad tim nevinim ljudima htjeli pokazati pravo stanje svoje zloće. Skupili su ih pa jednog po jednog nemilosrdno strijeljali i na koncu sve zajedno u protuzračnom skloništu polili benzinom i spalili.

Opširnije...

U NEBO ZAGLEDANI

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. ožujka 2011. (Vicepostulatura) – Ovih se dana na svjetlu dana pojavila knjiga fra Častimira Majića o pobijenim hercegovačkim franjevcima: o svakome od njih 66 fra Častimir je napisao stranicu-dvije, i to kako na temelju vlastitoga sjećanja, tako na temelju pristupačnih dokumenata. Ta svoja sjećanja fra Častimir je počeo objavljivati još prije dvije godine u Našim ognjištima iz Tomislavgrada, kao i u Vjesniku Kustodije koji izdaju hrvatski franjevci u Chicagu. Dakako da je neprocjenjivo značenje ove knjige jer do sada se pojavio samo jedan cjelokupan prikaz života i smrti svih 66 hercegovačkih franjevaca, i to još davne 1992. kada je fra Andrija Nikić objavio pregled pod naslovom Hercegovački franjevački mučenici.

Attachments:
Download this file (U-nebo-zagledani-dio.pdf)U-nebo-zagledani-dio.pdf[ ]6481 kB

Opširnije...

KRALJICA KATARINA KOSAČA

Print Friendly, PDF & Email

NE SAMO SVJETILJKA HUMA I BOSNE
fra Ante Marić, Kraljica Katarina Kosača, Fram-Ziral, Mostar, 2005.

Već dugi niz stoljeća hrvatski narod nema svojih kraljeva i kraljica. Pali su u ljutom boju za našu slobodu. Drugi narodi ih imaju, pa ipak danas ne izgledaju sretnije od nas. Dapače, nanose im sramotu svojim ponašanjem. Sredstva društvenog priopćavanja natječu se iskopati što vrućih podrobnosti. Sve u svemu, stvari nisu tako jednostavne.

Unatoč tomu što nije imala, a i danas nema, svojih sredstava društvenog priopćavanja, posljednja hrvatska kraljica, imenom Katarina Kosača, ostala je duboko usađena u svijest svojih podanika. Još i danas oni žale za njom, ne samo u svojim srcima, već i vanjski: odjećom. Jedinstven je to primjer u povijesti naroda. Bila je, znači, dragulj koji se rijetko nalazio.

Opširnije...

Osobno