ZDRAVKO KORDIĆ U GRUDAMA PREDSTAVIO SVOJU NOVU KNJIGU »NA ZDENCU«

Print Friendly, PDF & Email

Grude, 11. studenoga 2023. (kd-grude.info) – Sinoć, u petak 10. studenoga, s početkom u 18.30 u knjižnici Osnovne škole Ruđer Bošković Grude upriličeno je predstavljanje knjige »Na zdencu«. To je nova knjiga pjesama književnika Zdravka Kordića.

O knjizi su govorili Jozo Marić, Miljenko Stojić, Ljubo Krmek i pisac Kordić. Stihove iz knjige kazivao je Robert Pehar, a program je vodila Mia Bošnjak.

Predstavljanje je inače organizirano u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Opširnije...

ODRŽAN »XV. SIMPOZIJ STOPAMA POBIJENIH«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. listopada 2023. (Lucijana Kožul) – Već 15. godinu zaredom Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, uspješno organizira i održava simpozij »Stopama pobijenih«. Tako je i ove nedjelje, 22. listopada, na Širokom Brijegu održan XV. simpozij koji za cilj ima rasvjetljivanje jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjega, kao i povijesnih okolnosti u kojima se to sve dogodilo.

Simpozij je započeo sv. misom u 11.00 u samostanskoj crkvi koja je bila prepuna vjernika. Sv. misu predvodio je fra Andrija Nikić. Sumisio je vicepostulator fra Miljenko Stojić i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. sc. don Mirko Šimić.

Opširnije...

MOSTAR: ODRŽAN OKRUGLI STOL O FRA JANKU BUBALU

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 31. listopada 2023. (Ivana Karačić) – Jučer, 30. listopada, održan je u Mostaru okrugli stol u povodu 110. obljetnice rođenja književnika fra Janka Bubala u organizaciji HAZU u BiH. Fra Janko Bubalo, »Hercegovački rapsod«, franjevac, pjesnik, prozni pisac, uznik i domoljub, postao je prvi član Društva hrvatskih književnika u Zagrebu od svih bosanskohercegovačkih franjevaca.

Kako je rekao akademik Šimun Musa, tajnik razreda za filološke znanosti, književnost i umjetnost HAZU-a u BiH, fra Janko Bubalo bio je uzoran fratar, redovnik, vrstan pjesnik i svakome čovjeku brat. »Kao književnik napisao je sedam zbirki pjesama, dvije knjige izabranih pjesama te “Apokaliptične dane” u obliku svojevrsnog romana i “Tisuću razgovora s Gospom” u obliku razgovora s vidiocima, itd.« Govorio je o fra Jankovu književnom djelu općenito, o njegovom pjesništvu kao vrsnom djelu iz razdoblja druge moderne koja je poznata po tome što je njome napravljen otpor prema socijalizmu i staljinizmu.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: »XV. SIMPOZIJ STOPAMA POBIJENIH«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. listopada 2023. (Lucijana Kožul) – U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 22. listopada, bit će održan XV. simpozij pod nazivom »Stopama pobijenih«. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Opširnije...

Osobno