IX. NAGRADNI NATJEČAJ NA TEMU »POBIJENI HERCEGOVAČKI FRANJEVCI«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. rujna 2019. (Vicepostulatura) – Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne na čelu s Ivanom Sivrićem, raspisuje Nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa. Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Opširnije...

O PUPOVČEVIM PROVOKACIJAMA, VUČIĆEVIM PRIJETNJAMA I REAKCIJAMA POLITIČKOG VRHA

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 28. kolovoza 2019. (Davor Dijanović / hkv.hr) – Proteklih dana svjedočili smo novome valu provokacija Milorada Pupovca, čelnika srpske manjine u Republici Hrvatskoj. Pupovac je Hrvatsku usporedio s NDH i najavio da mi mogla skončati kao i ta država. Hrvatsku je Pupovac proglasio i faktorom nestabilnosti u »regiji«, dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da su se Srbi opravdano pobunili protiv Hrvatske devedesetih. Vučić je dodao da će Srbija pomoći svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj.

Ove izjave, ali i reakcije hrvatskoga političkog vodstva za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Maja Runje, Marija Slišković, Miljenko Stojić, Stipe Kutleša, Josip Jović, Marito Mihovil Letica, Pero Kovačević i Matko Marušić.

Attachments:
Download this file (o-pupovcevim-provokacijama.pdf)o-pupovcevim-provokacijama.pdf[ ]84 kB

Opširnije...

KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA POSVEĆENA STOJANU VUČIĆEVIĆU

Print Friendly, PDF & Email

Ravno, 8. rujna 2019. (znet.hr) – Ovogodišnja tradicionalna književna manifestacija »Grgurovi hukovi« (petak, 6. rujna 2019.) koja se održava u mjestu Ravno u Popovom polju u istočnoj Hercegovini bila je posvećena tridesetoj obljetnici smrti glasovitog hrvatskog pjesnika Stojana Vučićevića, rođenog u obližnjim Turkovićima. Homage Vučićeviću održan je pod naslovom »Vrijeme je čudo ali bitno nije«, što je zapravo stih iz njegove pjesme »Potpuna pomrčina sunca na otoku Grguru 15. veljače 1961.« Ovdje treba podsjetiti kako je Stojan Vučićević kao gimnazijalac 1960. uhićen i pod optužbom hrvatskog nacionalizma upućen na izdržavanje kazne u logor za političke uhićenike na otoku Sv. Grgur, unatoč rješenju Okružnog suda u Splitu da ga se pusti na slobodu. Boravak više od godinu i pol dana u komunističkom koncentracijskom logoru na Vučićevića je ostavio trajni duhovni biljeg, što je vidljivo iz njegova kasnijeg cjelokupnog književnog djela, a što je posebno i naglašeno na ovogodišnjim »Grgurovim hukovima«.

Opširnije...

KARDINAL PULJIĆ NA BILIMA: »KOLIKO NAS TREBA NESTATI DA BI SE ISTINI POGLEDALO U OČI«?

Print Friendly, PDF & Email

Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, obilježen je danas i ove godine na Groblju mira na Bilima (subota najbliža 23. kolovozu). Sv. misu zadušnicu u 12.00 predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić. Sumisilo je 10-ak svećenika.

Opširnije...

Osobno