Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Vukić, Borna Vitez – Sve za Hrvatsku, Matica hrvatska, Našice, 2012.

Pročitaš Vukićev roman i zamisliš se. Spomenute stvari uistinu su moguće u našemu društvu? Događaju li se?

Književnost ovakva djela svrstava u špijunsko-kriminalistička. Ima pravo zbog načina gradnje same priče. Međutim, ovdje je puno više od toga. Pisac nas ne zabavlja, on nas uvlači u skrb o suvremenoj hrvatskoj državi. Pravo domoljublje cijedi se iz ovih slova poput ulja iz neke stare masline. Tu smo i želimo biti svoji na svome. Svatko tko se drzne u to dirnuti imat će posla s najsposobnijim hrvatskim ljudima.

Tko prati suvremene filmove lako će zamijetiti da je Vukić slijedio jamesbondovski način strukturiranja romana. Međutim, to ne znači da je oponašatelj. On se samo poslužio tim načinom i ništa više, slično negdašnjim trubadurima dok su ispisivali trubadursku književnost. Kao da čujem pisca kako kaže da nitko nije Bogom odabran, da smo jednaki svima drugima. Kod Borne Viteza, kako se zove glavni junak, bila bi to njegova samosvijest ili drskost, kako su je shvaćali njegovi protivnici.

Radnja ovog Vukićeva romana smještena je na jug Hrvatske, tamo oko Zadra. Tamne sile nadvile su se na nju. Borna Vitez i poseban hrvatski odjel tajne službe Kralj Tomislav ne znaju sve podrobnosti, ali naslućuju da nešto nije u redu. Priprema se i sastanak NATO-a. Sve se uskomešalo. Očekivanja su da događaji prođu kako treba. Moraju. Veliki su ulozi u pitanju.

Nije ovo prvi Vukićev uradak ovakve vrste. Prethodio mu je Borna Vitez – Operacija »Slavonija«. Dva su to područja gdje se Hrvatsku nemilice udaralo u Domovinskom ratu. Hoće li treći uradak u nizu, koji se piše kako kažu mediji, govoriti o sisačkom području? Vidjet ćemo, dotle priželjkujmo da neki od filmaša u Hrvatskoj ovu radnju stavi na filmsko platno. Ili to nitko ne će učiniti, jer se jednostavno ovakva moda ne nosi kamo oni zalaze?

Još i više nego u prvom djelu Vukić ovdje zalazi u povijest. Kakvo su grožđe jeli djedovi raznoraznih koji su prolazili našim krajevima? Kiselo? Drugi je svjetski rat. Bojnik Tomislav Lovrić u poglavnikovoj je službi. Jednoga dana dobiva zadatak dopremiti tajno iz Mostara sanduk zlata u Zagreb. Kralj Petar nije ga uspio ponijeti sa sobom u London. Treba proći preko područja koje nadziru Talijani, saveznici, ali samo na papiru. S njima su, naime, i četnici. Država se raspada i trebalo bi je spašavati. Tu su i partizani. Čak je i Tomislavov rođeni brat jedan od njih. Na kraju saznajemo da poslanje nije uspjelo. Svi su pobijeni. Tko ih je pobio? Povijesne silnice spojile su nečije djedove. Unuci se poslije zbog toga igraju i atomskim bombama. Pridružio im se i izdajnički hrvatski političar, član tajanstvene organizacije koja žudi za moći i za vlašću. Borna Vitez upada iz nevolje u nevolju, čisteći tako povijesno smeće. Pročitajmo roman da bismo saznali što se sve događalo, iako smo već dosta toga natuknuli.

Razni naraštaji pronalazit će u ispisanim rečenicama putokaz za svoj život. On je zdrav, donosi dah onih teških i slavnih devedesetih godina. Jedino se na njima može graditi sretna budućnost, ostalo je bilo samo pokušaj. Čuvamo li ih ili dopuštamo da nam ih zaprljaju prodane duše? Odgovorit će nam na to naše postupanje s ovom knjigom.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 23. veljače 2014.; hrsvijet.net, 22. veljače 2014.; glasbrotnja.net, 22. veljače 2014.

Osobno