CRVENE ZVIJEZDE MRAK

Print Friendly, PDF & Email

Marijan Mandić, Orlovača, Naklada DHK HB, Mostar, 2023.

Roman pred nama, a mogli bismo to nazvati i svjedočenjem iz druge ruke, naizgled radi o jugokomunističkom vremenu, a zapravo je u svemu zbijeno hudo 20. st. u hrvatskom narodu, s obje strane granice. Zapljuskuju nas iz njega valovi Prve Jugoslavije, a huče i valovi jugovelikosrpskog napada u Domovinskom ratu. U sredini je hrvatski čovjek, u ovom slučaju iz mostarskog kraja, slika i prilika svih naših ljudi u ta vremena.

Opširnije...

URASTANJE

Print Friendly, PDF & Email

Ljubo Krmek, Mukline, Matica hrvatska, Stolac, 2023.


Neobičan naslov knjige: Mukline. Naoko neobično i ono što piše u njoj. A nije. Sve smo to mi kao pojedinci, sve smo to mi kao zajednica.

Ljubo Krmek svojim pisanjem ne ide u lov na nagrade, priznanja, tapšanja po ramenu. Ako i dođu s prave strane, prihvatit će ih, ako i ne dođu ode on dalje. S one druge strane svakako nagrade ne prihvaća. Živi on u svome svijetu i jasno o njemu govori.

Taj njegov svijet jest podneblje u kojemu je stasao, jest narod kojemu pripada. Nije to stav krvi i tla, kako bi neki rekli, to je samo odgovornost prema čitavom čovječanstvu. Jer onaj tko ne zna tko je i što je ne može pomoći ni samome sebi a kamo li da bi mogao pomoći nekome drugome.

Opširnije...

TU OKO NAS

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Cvjetko, Matica hrvatska, Split, 2024.

U ovo vrijeme bujanja korupcije ili pogodovanja dobro je pročitati ovaj roman, roman iz stvarnog života. Naročito kada onaj tko je u tomu uopće ne zna što je stvarno na djelu.

Naoko sve je jednostavno. Poznata Gimnazija već treću godinu zaredom raspisuje natječaj za profesora hrvatskoga jezika. Ništa čudno, ali čudno je da nitko od izabranih ne uspijeva zadržati se na tome mjestu. Pristigle kandidature, pak, bira tročlana komisija. Tu je naravno i ravnatelj. Idilu počinje remetiti čistačica Kate i njezina nećakinja, isto Kate. Prva je završila srednju školu i sada studira uz rad, ali to nitko ne zapaža jer tko će se obazirati na običnu čistačicu koja uz to i dobro čisti pa je uvijek tu negdje. Drugu su odbili, te ona zbog toga ulaže žalbu što sve usložnjava. I radnja može poteći.

Opširnije...

ODAKLE I KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Tokić, Breme te tvoje nosi, DHK HB – MH, Mostar – Tomislavgrad, 2023.


»Sve ostavlja trag/ Ništa ne prođe/ a da ne odjekne u meni/ ne utisne svoj pečat/ uspomenu/ tračak svjetlosti/ ožiljak/ neku bolnu ranu/ ranu duboku« (Sve ostavlja trag). Riječi su ovo Mije Tokića kojima on zapravo označava što ga to nagoni na pjevanje i od čega se to njegovo pjevanje sastoji. Kada ih imamo u glavi, onda možemo ovu njegovu zbirku izabranih pjesama otvoriti na bilo kojem mjestu i uvijek ćemo osjetiti zaokruženost ili cjelovitost njegova pjeva.

Opširnije...

Osobno