ODAKLE I KAMO?

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Tokić, Breme te tvoje nosi, DHK HB – MH, Mostar – Tomislavgrad, 2023.


»Sve ostavlja trag/ Ništa ne prođe/ a da ne odjekne u meni/ ne utisne svoj pečat/ uspomenu/ tračak svjetlosti/ ožiljak/ neku bolnu ranu/ ranu duboku« (Sve ostavlja trag). Riječi su ovo Mije Tokića kojima on zapravo označava što ga to nagoni na pjevanje i od čega se to njegovo pjevanje sastoji. Kada ih imamo u glavi, onda možemo ovu njegovu zbirku izabranih pjesama otvoriti na bilo kojem mjestu i uvijek ćemo osjetiti zaokruženost ili cjelovitost njegova pjeva.

Opširnije...

NEMA GA, A IMA GA

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Učenička ulica, Matica hrvatska, Split, 2023.

Prolaze vremena poput jurećih kočija, a ostaju mjesta, možda ulice i kuće. Sve je promjenljivo, osim dobra koje nosimo u svojoj nutrini pa ma u kojoj količini ono bilo.

Opažamo to lagano u ovom romanu pred nama. Naoko, prema naslovu, štivo je to za pučkoškolsku djecu. Ali kada zavirimo barem malo u njega shvatimo da se tu traže ona puno odraslija djeca. Da, postojala je nekada u tom mjestu ulica kojom su đaci išli u školu, u ovo suvremeno vrijeme nazvali su je Učeničkom, samo ništa više nije kao prije. Nanizale se kuće, a u ljudskim dušama nanizale se uspomene.

Opširnije...

TO SMO MI, A I JA

Print Friendly, PDF & Email

Blanka Kraljević, Granice u glavi, Matica hrvatska, Široki Brijeg, 2023.

Zanimljivo je čitati knjige poput ove. Ne pljuju po sebi, a poglavito po nama, već umjesto toga toplo pričaju i o sebi i o nama. Pritom ne pretjeruju. Takvi smo kakvi smo, sa svojim snovima i svojim strahovima.

Zbog toga bismo ovo djelo mogli svrstati u dobro zaboravljeni pravac: realizam. U obliku crtica, koje bi lako mogle poslužiti za puno složenije književne oblike, otvara nam se društvo koje život nije nimalo mazio. Naprotiv. Taru ga ratovi, neimaština, bolest. Svjetla naoko nigdje na vidiku. Ali on istrajava i strpljivo, kako samo njemu odgovara, oblikuje svoj svijet.

Opširnije...

MALENOST I VELIKOST

Print Friendly, PDF & Email

Božidar Prosenjak, Zov ili izazov svjetla, DHK, Zagreb, 2023.

U ovo suvremeno vrijeme na djecu i mladež navaljuju sa svih strana. Te bi ih preodgojili, te bi im donijeli slobodu, te bi ih prosvijetlili, te bi... Puno toga u čemu bi im oni pomogli, a da ni sami sa sobom nisu razriješili sve stvari.

Barem ne onako kako to zastupa Božidar Prosenjak i oni čija djela prosuđuje u ovoj knjizi. Vremenski raspon je prilično dug, 2006. – 2022. Nakupio se tu lijep broj knjiga, a on je izabrao njih 40. Nema nekog posebnog razloga, osim da su to možda one knjige koje najbolje tumače njegovu temeljnu misao. Ona je zacijelo sadržana u onom klasičnom: domoljublje, bogoljublje, čovjekoljublje. Može i u: lijepo, dobro, istinito, što je u temeljima naše zapadne uljudbe još tamo od Grka pa preko Rimljana i drugih do nas danas.

Opširnije...

Osobno