GRADITELJ

Print Friendly, PDF & Email

Stanko Bašić, Razgovori, Vlastita naklada, Zadar, 2023.

Pred nama stoji podeblja knjiga, 300-tinjak stranica. A naslov jednostavan: Razgovori. Tako je nekada radila slavna ljevičarka Oriana Fallaci. No, Stanko Bašić niti je ljevičar niti ratni izvjestitelj. U čemu su onda slični?

Malo širim predgovorom sam Bašić nam objašnjava o čemu se u knjizi zapravo radi. Skromno kaže da je ovo njegovo djelo nastavak onoga Razgovorom prema životu. Nisam ga čitao, ali zapažam da je i ono zacijelo išlo bašićevim putem. Gradnja je to duhovne kuće hrvatskoga naroda, njegove kulture, građom koja je pomno probrana. I tu je dodir s Orianom Fallaci. Njezini razgovori također su bili sastavljeni na isti način, makar nam se ne sviđala ideologija koju je provlačila kroz te razgovore i koja je bila okidač za biranje baš tih ljudi koje je Fallaci birala.

Opširnije...

SLIČICE IZ ALBUMA, ŽIVOTNOG

Print Friendly, PDF & Email

s. Celina (Kata) Sarić, Samo dan života, Matica hrvatska, Čitluk, 2023.

Njih 5 djevojčica putuju vlakom do Rima. Ne znaju jezika. Na jednoj usputnoj postaji netko prodaje naranče. »Naranče«, viknula je ona, Kata, iskolačenih očiju. Gospodin koji je s njima putovao i kojega nisu poznavale to je primijetio, kupio 5 naranača i njoj dao najveću. (str. 80.)

Ove se slike Kata, sada s. Celina, sjeća u dubokoj starosti. Unijela joj je dobrotu i nadu u život stisnut sa svih strana. Bježala je, kao i drugi, od smrti, od jugokomunista. Prihvatio ih je u tuđini fra Dominik Mandić i zajedno s drugima brinuo se za njih.

Opširnije...

ONA TADA

Print Friendly, PDF & Email

Silvana Burilović Crnov, Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva, Glas Koncila, Zagreb, 2022.

Jugokomunisti su na razne načine ubili njih 38. U strahu od likvidacija i progona 131 novinar se iselio. Čak ih je 100 dobilo doživotnu zabranu pisanja. Zanimanje je promijenilo 45 novinara. Samo je 27-orici dopušteno nastaviti obavljati svoj posao, ali pod njihovim strogim nadzorom.

Ovo je krvava povijest hrvatskoga novinarstva na početku »oslobođenja« koje je žestoko zapljusnulo i gimnazijalku Smiljanu Rendić. Bila je tada u katoličkom pokretu »Domagoj«. Jedinoj među 450 učenica splitske ženske realne gimnazije zabranjen joj je upis u sljedeću godinu, a onu prošlu morala je ponavljati iako ju je završila odličnim uspjehom. Jednostavno joj nisu priznali svjedodžbu. Majci joj je 1948. oduzet stan pa je s njom morala u podstanarstvo sastavljeno od jedne sobice. A otac, poznati radićevac kojemu su jugoslavenski žandari više puta prebili rebra, gledao ih je s nebesa.

Opširnije...

KALEIDOSKOP

Print Friendly, PDF & Email

Ilija Ile Vrljić, Svjedok jednog vremena, Vlastita naklada, Mostar, 2023.

Rat je nešto neljudsko, iako to provode ljudi. Pravo lice zla, ništa drugo. Pa ipak, u svemu tomu možeš ostati uzdignute glave ili pokošen kao rafalom na bojišnici.

Ilija Ile Vrljić, general bojnik u mirovini, od samoga početka zaigrao je na kartu obiteljskoga i zavičajnoga naslijeđa. Teško su ih izranjavali jugokomunisti, a oni ostali vjerni Bogu i domovini. Vidi se to najjasnije u odgovoru na približavanje rata. Nema se znanja, nema se iskustva, nema se oružja, ali se ima vatre u srcu koja pokreće mozak na odlučujuće poteze. A oni su bili snaći se i uspjeti u takvim okolnostima.

Opširnije...

Osobno