BISTRINA IZVORA

Print Friendly, PDF & Email

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, Povijest jedne duše, Glas Koncila – Karmelska izdanja, Zagreb, 2022.

Ona je završila onodobno osnovno školovanje, ona je ušla u Karmel s 15 godina i više iz njega nije izlazila, ona je umrla u 25. godini života. Sržna je to skica za portret Marije Franjke Terezije od Djeteta Isusa i od Svetoga Lica nedostojne karmelićanke, kako se znala potpisivati. Malo je tko za nju znao tijekom života, a nakon smrti malo tko nije znao za nju.

Glas o njoj pronio se posredstvom djela Povijest jedne duše. Njezine su to misli i rečenice ispisane na nagovor ili zapovijed njezinih poglavarica. Ispisivala je povijest svoje duše, svoj put prema Bogu koji je sama pronašla i kojega se čvrsto držala. Zbog toga su njezine misli svježe i bistre, bez natruha umovanja nastalih na temelju raznih drugih mišljenja. Pila je na izvoru Svetoga pisma, na izvoru ljubavi prema Isusu i ta snaga prožimala je čitavo njezino biće.

Opširnije...

ZA NJEGA

Print Friendly, PDF & Email

Joseph Fadelle, Cijena obraćenja, Verbum, Split, 2012.

Pucali su u njega. Obitelj. Najprije voljeni stric. Sve po zakonu, šerijatskom. Razlog: nije se htio odreći Krista. A oni su mu bili za uzvrat ponovo nudili sve što su mu oduzeli: bogatstvo, žene, ugled.

Riječ je o Josephu Fadelleu, nekadašnjem Mohammed al-Sayyid al-Moussaoui. Iračaninu iz bogate šijitske obitelji. K tome ta obitelj drži, a jednako tako i drugi, da potječe izravno od Muhameda. I što sad? Krist se uselio u dušu i treba odseliti iz svoje domovine, onako kako su nekada Marija i Josip bježali u Egipat. Uspio se na kraju, 2001., skrasiti u Francuskoj. Tu sa suprugom, također negdašnjom muslimankom, i njihovo četvero djece živi u skrovitosti. Nad glavom mu, naime, još visi fetva, jer je otpadnik kojega treba ubiti. Ipak, sve je preživio i napisao ovu knjigu koja je odmah postala uspješnicom.

Opširnije...

POGLED IZNUTRA

Print Friendly, PDF & Email

fra Ivan Dugandžić, Međugorje u očima mjesnih biskupa Žanića i Perića, ICMM, Međugorje, 2020.

»Stoga, da bi se donio pravilan sud o važnosti privatne objave, nije dosta samo biti uvjeren da je subjekt te objave duševno zdrava osoba i da je njegova poruka dogmatski ispravna i da ne proturječi službenoj objavi i crkvenoj tradiciji. Potrebno je tu objavu također promatrati u njezinu povijesnom kontekstu, što znači pitati se, može li se ta privatna objava smatrati odgovorom Neba na tjeskobna pitanja stanovitog povijesnog trenutka Crkve i svijeta.« (str. 18.) Ovako fra Ivan Dugandžić progovara u Uvodnom razmišljanju pa malo dalje nastavlja misleći na ono što se odvijalo u župi Međugorje. »Ukazanja se događaju u svijetu koji je duboko zahvaćen materijalističkim hedonizmom i moralnim relativizmom i u Crkvi u kojoj je vjera dobrim dijelom degradirana na nekakav kršćanski svjetonazor u kojemu je sve manje mjesta za slavljenje otajstva i molitvu, gdje se gubi svaki osjećaj i smisao za žrtvu i nesebično služenje.« (str. 20.) Svemu ovomu treba pridodati i tzv. Hercegovački slučaj za kojega Dugandžić drži da mu nikako nije mjesto u društvu s ukazanjima Kraljice Mira, kako god ih netko shvaćao. I to je pozornica za ovo djelo, postavljena »na temelju dostupnih dokumenata«, kako se kaže u njegovu podnaslovu.

Opširnije...

KRPANJE RASCJEPA

Print Friendly, PDF & Email

Arnold Benz, Budućnost svemira. Slučaj, kaos, Bog, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2006.

U Europi se nedavno raspravljalo, a kuha se još žešće raspravljanje, o potrebi spominjanja ili ne njezinih kršćanskih korijena u ustavu koji bi trebao vrijediti za sve. Ono što se trebalo podrazumijevati pretvorilo se u nešto dvojbeno zahvaljujući onima koji prisežu na demokraciju, znanstveni razvoj...

Arnold Benz postupa posve drugačije. Profesor je astrofizike i ne stidi se svojih znanstvenih i kršćanskih korijena. Kako pokazuje u knjizi, znanost i vjeru pomiruje zahvaljujući poglavito svojoj otvorenosti. Postavlja se kao onaj tko istražuje i zaključuje, a ne kao onaj tko već unaprijed zna što treba ostvariti.

Opširnije...

Osobno