POVRATAK

Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Kordić, Na zdencu, Biakova – Kulturni dom, Zagreb – Grude, 2023.

Pišući o Djelima Zdravka Kordića u 9 svezaka izašlima prošle, 2022., godine napisao sam da će on očito i nadalje stvarati, nije sve završeno s tim sabranim djelima. Ne ću reći da je poslušao mene, poslušao je sebe. Pred nama su tako neke njegove pjesme iz tih Djela, neke nove, ali i neke novopronađene. Nastavio je svojim starim utabanim putovima, tako da se isplati ovu zbirku uzeti u ruke i čitati.

Opširnije...

PA TO JE I NAŠ KRUG

Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Kordić, Djela, I. – IX., Naklada Vlado Vladić, Zagreb, 2022.

Dođoše i ta vremena da se tiskaju Djela, ne ćemo reći sabrana, jer pisac je živ i još će, ako Bog da, pisati. Uostalom to je i naznačio u VII. svesku u poglavlju Prvotisak. Misli se na pjesme, jer odatle je Zdravko Kordić krenuo i k tome neprestano ide, pa ma što radio.

Svezaka je, do sada, vidimo sveukupno 9. Nisu izlazili korak po korak nego odjedanput svi zajedno. Odraz je to Kordićeva društvenog stanja. Neki kojima je uputio zamolbu za pripomoć u tiskanju ovih djela nisu se odazvali te ih on uredno navodi u letku ubačenom u I. svezak. Nije mu to prvi put da je ostavljen na cjedilu. Ponajbolje o tome piše Ilko Barbarić u ogledu »Pjesnici i bolesnici« donesenom u svesku VIII. (str. 479.) s nadnaslovom »U povodu«. Samoprozvani hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić smjesta je Kordića nogirao čim je zasjeo na stolicu. A u Mostaru ga nije dočekalo mjesto koje ga je trebalo dočekati u Zavodu za školstvo. Zasjeli neki drugi na njegovu stolicu, kao na stolice onih što odoše braniti domovinu u ovom zadnjem ratu. Ali Kordić se unatoč svemu nije predao, nastavio je raditi i boriti se te je skupio i sredstva za tiskanje ovih djela.

Opširnije...

SLIKE

Print Friendly, PDF & Email

Ana Soldo, Pala s kruške, Matica hrvatska, Široki Brijeg, 2023.

Ana Soldo dobi 1. nagradu na natječaju »Tomica Penavić – moja prva knjiga« za prošlu godinu. I pred nas dođe ta njezina prva knjiga. S pravom, što ću nadam se uspjeti dokazati.

Penavićeve pjesme nažalost do sada nisam uspio nigdje pročitati, ali sam pomno promotrio ove Ane Soldo. Po tematici sliče Penavićevima, barem kako pišu o njemu: govor o zavičaju, govor o životu u njemu, govor o ljubavi, govor o domovini, govor o samome sebi. Cjelina je to koja oblikuje zdravo ljudsko biće u hodu ovom zemljom.

Opširnije...

MOJE

Print Friendly, PDF & Email

Pero Pavlović, Tko će riječi krilate zatvoriti u knjige, 2021.

Pero Pavlović je zacijelo jedna od osebujnih pojava u hrvatskoj književnosti. Pronašao je davno svoj put i sada ga ustrajno slijedi. A to je put biti svoj, dubinom duše odgovoriti na prilike oko sebe te nastojati promijeniti sebe i taj svijet oko sebe. Naravno, rabeći pritom odgovarajuća književna sredstva. Znači, ujedinio je i oblik i poruku tako da se njegov način pisanja treba držati cjelovitim.

Opširnije...

Osobno