Print Friendly, PDF & Email

Oliver Bottini, Po nalogu očeva, Fraktura, Zagreb, 2012.

U moru knjiga koje se svakodnevno tiskaju nije tako lako pronaći neku koju ćemo zaista s užitkom pročitati saznavši nešto novo. Ovo je jedna od njih. Bez suvišnih riječi, bez patetike, ali i bez sirovosti, zasijeca u bit čovjekova odnosa prema okolini, prema onome što on zaista jest.

Glavni lik je Antun Lončar. Naizgled Hrvat. Ali nije. Nijemac je koji nekada i čiji nekada življaše u Hrvatskoj. Kasnije se preselio u Bosnu i odatle vodio svoje osobne obračune s drugima i sa samim sobom.

Sve započinje jednoga dana kada u kuću obitelji Niemann u malenom mjestu blizu Freiburga upada neznanac. Nakon što su pozvali redarstvo on nestaje. Međutim, vraća se tijekom noći. Paulu, glavi obitelji, zapovijeda da zajedno s njom nestane iz kuće jer je ona njegova. Daje mu tjedan dana. I iščezava. NiAkome nije jasno što se događa, kakve veze tuđinac ima s ovom kućom. Policijska inspektorica Louise Bonì vodi istragu. Doslovno od ničega nastoji sklopiti smislenu cjelinu. Komadić po komadić i to joj uspijeva.

Razvijajući radnju Bottini razvija i priču o svojim likovima. Saznajemo da je obitelj Niemann u raspadu. Nestala ljubav između supruge i supruga. Kćer i sin sve to osjećaju, ali su nemoćni. Supruga, čak, povjerava inspektorici da će ostaviti muža čim sve ovo prođe. A njoj je opet najviše žao njezine kćeri Caroline. Prepoznaje da ima volju za životom, samo su okolnosti takve da je u mnogo čemu priječe. U takvim trenutcima razmišljanja prisjeća se i sebe i svoga položaja u redarstvu. Sposobna je, mogla je napredovati, ali nije. U jednom trenutku svojih životnih lutanja bila se odala alkoholu i to ju je obilježilo. Jasno joj je da joj zbog toga sada imaju strah povjeriti odgovorne dužnosti. Prihvaća to, tražeći usput grčevito odgovore na svoja životna pitanja. I sada joj u život ulijeće ovaj slučaj. Nastoji ostati potpuno profesionalna, hladna, međutim nemoguće je. Ne voli to, samo što učiniti kad svatko od nas ima i svoje osobne poteškoće, ne samo one profesionalne?

Ovo je nešto od onih osobnih naglasaka u romanu. Postoje i oni društveni, duboko zapretani u društvenom životu. Saznajemo da je Antun Lončar nekada imao drugo ime, pravo njemačko. Obitelj mu strada u Drugom svjetskom ratu. Sudionik je Križnog puta. Gleda umiranje i oca i majke. Komunisti u Valpovu za njemačku manjinu osnivaju koncentracijski logor. Oni što nisu u njemu pomrli, bivaju protjerani u Njemačku. On ostaje u Hrvatskoj promijenivši ime i prezime, pomno pazeći da se ne bi odao njemačkim naglaskom. Ali svi koji su ostali ipak nastoje ne zaboraviti što se nekada dogodilo. Pa je došao i Domovinski rat. Antun sudjeluje na hrvatskoj strani, iako mu je žena Srpkinja. Nakon nekog vremena odvodi ih u Bosnu nastojeći ih zaštititi. Odatle odlazi s njima u Njemačku. Vraćaju ih kao izbjeglice. I one jednoga dana bivaju ubijene. Antunova Kalvarija je na vrhuncu. Odlučuje se osvetiti.

Iz ovih šturo navedenih podataka vidimo koliko je Bottini široko zahvatio svojim perom. Nastoji odgovoriti zapravo na pitanje što domovina znači čovjeku. Čak i onda kada ga odbaci kao što je Njemačka odbacila Antuna. Zbog čega nas nešto u nama veže uz određeni kraj, određene ljude, određene običaje? Kamo smo se zaputili? Što nam znače određeni događaji? Recimo nama Hrvatima Bleiburg, Križni put, Domovinski rat? Malo je hrvatskih književnika koji su na to odgovorili kao Bottini. Ovamo takve svrstavaju u desničare, a u Njemačkoj Bottini je suvremeni, obećavajući književnik.

Ponetko ovaj roman svrstava u kriminalistički. No, on to zacijelo nije u onom klasičnom smislu. On se samo služi kriminalističkom pričom da bi progovorio o prošlosti koja je duboko u svakome od nas i koja oblikuje našu sadašnjost i našu budućnost. Nije mu stalo zabaviti, nego poučiti, iako nenametljivo. Osjećamo da se pred našim očima odvija obični svakodnevni život koji ispod površine krije mnogo pitanja i mnogo odgovora. Inspektorica Bonì izgleda da je barem neke pronašla. Hoćemo li i mi čitajući ovu knjigu?

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 19. siječnja 2014.; hrsvijet.net, 18. siječnja 2014.; glasbrotnja.net, 20. siječnja 2014.

Osobno