Print Friendly, PDF & Email

Andrija Vučemil, Čitajući Eckharta, Rinaz, Rijeka, 2008.

Zabava, stavljanje sebe u središte svega, ono je nešto na što nas svakodnevno guraju. A poniranje u svoje nutrine može proći samo ako se radi o jogi ili drugim zapadnim pomodarijama.

Vučemil je svjestan svega i ide svojim putem. Usuđuje se zaviriti u Srednji vijek i iz njega izvući mističara koji je razmišljao svojom glavom i tražio Boga. Naslanjajući se na njegovu duhovnost ispisuje stihove u kojima se više nego i u jednim drugima susreće sa samim sobom. Vodeći svoj nutarnji razgovor nagoni nas na razmišljanje i o našemu životu. Jesmo li hrabri poći tim putem ili radije stisnemo pucu daljinskog upravljača? Usudimo se barem na to odgovoriti.

Dok čitam ove stihove, pomalo se prisjećam fra Janka Bubala. Nekako je slično i on pisao, čime ne želim reći da ga Vučemil oponaša. Našli su se jednostavno na istoj stazi, čitali su pisce koji odišu sličnom duhovnošću. A u pozadini svega odjekuju psalmi, taj tako stari način traženja i pronalaženja Boga. Jesu ih napisali Židovi, ali su oni postali baština čitavog čovječanstva, način izražavanja koji te dubinski tjera na susret sa samim sobom.

Bez uvodne pjesme točno je 50 pjesama u ovoj zbirci. Osim što su napisane uobičajenim latiničnim pismom, napisane su i na glagoljici, čak najprije na njoj. Pjesnik kao da nam time poručuje da se ne smiju zaboravljati svoja ishodišta. Tek kad si ih svjestan možeš se pitati jesi li ti taj Hram koji treba biti slobodan u djelu i nakani / pročišćenja / da sve blista i bude spremno / za doček / nove riječi / i susret s Njim (I.) A na tom putu Vučemilu je odgovoriti kako se ponijeti prema onima koji su ga još u mladosti, nevina, strpali u samicu i okove. Nije bio sam, Goli otok pamti mnoge tragične sudbine. Komunizam je tu izlio svu svoju ogavnost. Umjesto da se nastambe na njemu sačuvaju kao opomena za buduće naraštaje, one propadaju i umjesto svega dopušta se ovih dana otvaranje pečenjarnice. Komu, zbog čega...

Vučemil se ne treba stidjeti ni svojih stihova ni svoga života. A neki drugi? Neka oni na to odgovore, mi ćemo dotle čitati ove i slične pjesme.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 2. kolovoza 2010., 13.15 – 13.45; hrsvijet.net

Osobno