Print Friendly, PDF & Email

Hrvoje Hitrec, Špilberk, Školska knjiga, Zagreb, 2016.

Već je dobro poznato da su se Hrvati tukli na raznim stranama tijekom povijesti. A od toga su imali malo ili ništa, obično muku i nevolju. Tako je to kad nemaš svoje države.

Hrvoje Hitrec u ovom svom romanu opisuje habsburšku tamnicu u Špilberku, u Češkoj. U njoj su dobro zastupljeni i Hrvati. Najpoznatiji među njima je barun Franjo Trenk. Tu je i senjski pjesnik Antun Mateša Kuhačević, kao i Lovro Matijević. A pridolazili su i drugi.

Ovo zacijelo nije nikakvo djelo za zabavu, nego za ozbiljno razmišljanje. Pripovjedač je, mogli bismo ga tako nazvati, Lovro. Bio je vješt krivotvoritelj, iako plemić, ali su ga na kraju uhvatili. Iz tamnice piše pisma svojoj voljenoj Lini, sveukupno njih četrdeset sedam. Opisuje svoja razmišljanja, svoju kob, život u tamnici. Kroz sve to nenametljivo nas uvlači u razna povijesna zbivanja, posebno kad se radi o barunu Trenku. Time pisac pred nas iznosi mnoštvo pitanja koja nas se tiču, ako želimo biti pravi članovi svoga naroda. Roman je, dakle, i umjetničko djelo i zadiranje u našu prošlost na drukčiji način nego što su nam to do sada iznosili na oči.

Svaki od uhićenika ima svoje tajne i otkriva samo ono što misli da bi trebalo. Tajne ima i pukovnik Von Stark, upravitelj tamnice. Bio je osebujan, ali je vjerno čuvao posebnu tajnu kraljevstva pa ga je ono voljelo. No, »zamirisao« mu je Trenkov novac koji je on stekao u mnogobrojnim bitkama. I kuje naum kako ga se domoći. A u tomu mu treba pomoć, čija drugo nego vještog krivotvoritelja Lovre. Još jedno zaplitanje radnje koje će ju na kraju i otplesti, zajedno s Trenkovom smrću. Kako, vidjet ćemo kada se prepustimo čarima djela pred nama.

Tadašnje društvo rastvara nam se u ovom romanu na vrlo jasan način. Trulo je u sebi, ali uvijek nanovo treba nove snage. Nije ga briga da stradaju nevini, važno je da ono ide dalje. Trenk, slavonski buntovnik, ljubavnik i pustolov, ujedno ga mrzi i prihvaća takvog kakav jest. Želi se snaći, pobijediti ga, ostati ipak onaj koji jest. To čini i hrvatski mučenik Mateša. Prepun brazgotina, posljedica mučenja u raznim tamnicama, svoj put upravlja prema Bogu. Svjestan je osobne nedužnosti i zla u koje je upao. U tamnici u Špilberku djeluje kao netko iz drugog svijeta.

Znalački je Hitrec posložio radnju. U svemu se osjeća njegova duboka spisateljska snaga. Podario nam je roman pravilno dotjeran i s umjetničke i s ideološke strane.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 18. travnja 2018.

Osobno