Print Friendly, PDF & Email

Ante Bošnjak, Trag, Naklada DHK HB, Mostar, 2018.

U svemu je lijepo vidjeti novo lice. Tako i u književnosti. Podrazumijeva se kada je uspješno, inače ga nastojimo zaboraviti. Ante Bošnjak jedan je od takvih.

Nije on »profesionalni« pjesnik. I ne traži neku slavu. On je pjesnik zbog toga što to duša zahtijeva od njega. Život ga je bacao tamo i ovamo, nije imao vremena kovati i iskivati pjesničku žicu, ali joj se uvijek vraćao. Zbog toga su njegove pjesme mješavina zrelosti i onoga početničkog, prevažući sad na jednu sad na drugu stranu. Čitajući ih bude čovjeku zanimljivo i milo pri srcu.

Zbirku je naslovio jednostavno: Trag. I odmah je donio istoimenu pjesmu koja zasebno stoji kao neki moto. Otvoreno mu je stalo ostaviti što bolji trag na ovoj zemlji ovakvoj kakvoj ona već jest. I iz takvog stava iznikle su sve njegove kasnije pjesme.

Više od broja pjesama, a ima ih prilično, zanimali su me ciklusi. Prvi nosi naslov Oslonac. Ujedno je i najduži. Ispreplele su se tu pjesme s različitim motivima. Govori Bošnjak o ratu, o ljudima oko sebe, o domovini, o Bogu... Stalo mu je podučiti i sebe i onoga tko sve ovo bude čitao. Treba reći da je uspješan. Pronalazi neobične slike, neobična stanja i onda govori kako bi to zapravo trebalo biti. Drugi mu ciklus nosi naslov Ptice nebeske. Najstegnutiji je u čitavoj zbirci i najbliži samo jednoj temi, kako odgovoriti na pitanje što je zapravo život. Ne zanosi se on tu velikim riječima, velikim pojmovima da bi nas se time dojmio, već polazi od onoga svakidašnjega i stvara dubokoumne zaključke. Ljepota stvari nalazi se u jednostavnosti, kao da kaže. U trećem ciklusu ponovno je razigran. Misli skaču s jednoga predmeta na drugi i pokušavaju ga dohvatiti u njegovoj srži. Sve slijedi pjesma koja kao na početku stoji sama: Dug magaretu. Ona ovako počinje: Magare je stvorenje časno, a ovako završava: Magarče/ Tovare/ Kenjče/ Moje iskreno poštovanje/ I naklon dubok do zemlje Između tih redaka pročitat ćemo zbog čega tako zbori.

Dobro je da se Bošnjak odlučio izdati ovu zbirku. Nikada nije kasno govoriti kad se ima što reći.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 19. rujna 2018.

Osobno