Print Friendly, PDF & Email

Ljubo Krmek, Ram, Matica hrvatska, Stolac – Mostar, 2018.

Možeš svoj život uokviriti besmislom, možeš ga uokviriti onim što se trenutno nosi kako to čine neki književnici, a možeš mu dati i svoj osobni oblik. Krmek pribjegava ovom posljednjem i uporno ide svojim putem.

Započeo je pjesmom U iščekivanju Spasitelja, a završio jednom kratkom Svečanica Četrdesetnica. Između njih, koje predstavljaju svojevrsni okvir, smještene su druge pjesme u ciklusima zanimljivih naslova: Okvir; Igrivi samotnik; Emanuel, Emanuel; Kose se slova; Nakamenice; Puna su mi leđa prijateljskih noževa. Pjesnik očito angažirano doživljava svoj život i kao takvog pretače ga u svoje ostvaraje.

Sve je Ljubo Krmek na jedan način sažeo u spomenutoj prvoj pjesmi. Čovjek vjernik stoji pred posebnim vremenom, onim božićnim, kada očekuje proslavu rođenja svoga Stvoritelja. Za sve to postoje i posebni narodni običaji koji nam dozivlju u pamet pripadnost svojoj domovini. Onaj tko se svemu ovome prepusti spreman je za vrijeme koje neminovno dolazi. Na rodnoj grudi/ Naslonjeni na krilo materino/ Znajući da nakon dolaska Tvoga/ Slijedi ispunjenje Herodovo

Nezgodno je zaista, ako se bojimo, slijediti zov domovine, zov iz naših dubina. Ali Krmek se ne boji. Nagovijestio je to i jednom drugom pjesmom opet na samom početku, Moj djed Grgo. Bio je bačvar i djeci pričao razne priče. Jedna od njih bila je i o dimu parnjače. No, Jednoga jutra/ U pamik zore rani/ Djeda mi Grgu/ Odvedoše partizani// Dugo godina/ Ime mu bi skrito// Ispred imena samo// TITO TITO TITO Nisu to djeca zaboravila pa su nastavila svijet odgonetati suprotno od ove nepravde koja u nebo vapi.

Doticao se Krmek rečenoga i u drugim pjesmama u zbirci. Njemu su također činili nepravdu, i on je živio u negostoljubivom svijetu, ali je odlučio ustajati uvijek ponovo na svoje noge te graditi svoj svijet. Izrekao je to primjerenim riječima, počesto i novotvorenicama. Važno mu je bilo podastrijeti srž doživljaja, zaodjenuti to na pravi način i ponuditi drugome da i njemu pripomogne u njegovom svakodnevnom hodu. Tko pročita vidjet će da je sve bilo uspješno.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 16. siječnja 2019.

Osobno