Print Friendly, PDF & Email

Krešimir Kašpar – Marinko Krešić, Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999., Hrvatski generalski zbor – Matica Hrvatska, Zagreb – Grude, 2019.

Naoko su počeli ni iz čega. Zapravo, počeli su iz novoga izdanja hrvatske države. A ona je u sebi utjelovila sve dotadašnje hrvatske pokušaje za slobodom. I stoga je dobro da je objelodanjena ova knjiga.

Nažalost, oko svega su se morali potruditi sami generali i admirali. Otvoreno to kažu u Uvodnoj riječi. Dotadašnji napisi o njima bili su površni, pa i neprijateljski. Sjetimo se odnosa prema njima otkako na izborima 3. siječnja 2000. pobijediše stvarni i mentalni pristalice jugokomunista. Traje to do današnjega dana. I onda nema druge nego pouzdati se u sama sebe, kao ono ratnih godina.

Građa u knjizi posložena je pregledno i poučno. Najprije se govori o Domovinskom ratu i o stvaranju suvremene hrvatske oružane sile. Nakon toga donesen je pojmovnik hrvatskih vojnih činova, od davnih dana do danas. Tu su i Ustavno-pravne pretpostavke za prevođenje, dodjelu, priznanje činova te promaknuća. Navode se također poimence hrvatski generali i admirali do 1999., kako oni djelatni tako i pričuvni, te kako oni HV-a tako i oni HVO-a. Na kraju je poglavlje koje govori o odlikovanjima i medaljama države Hrvatske.

Jedna od crta koju ovdje treba istaknuti jest da nema izostavljanja onih s drugu stranu granice. Bili su zajedno u ratu, zbog čega ne bi bili zajedno i u miru? Valjda će to određeni u hrvatskom društvu jedanput shvatiti! No, još im takve stvari teško idu u glavu.

Imajući to na pameti lako ćemo primijetiti da se među nabrojenima nalaze i oni kojima tu baš nije mjesto. Recimo, što tu radi Stipe Mesić, Josip Boljkovac, Josip Manolić, Marko Belinić...? Istina, ne mogu ih odatle istjerati pisci knjige, već netko tko dodjeljuje činove. A taj netko i dalje nema snage za to, što bjelodano dokazuje u kakvom društvu trenutno živimo.

Jasno se opaža da su se pisci ovoga djela ogledali u zrcalu domovine dok su ga pisali. Ponosni su da su bili dio nedavne slavne prošlosti. I prema svakome tko je u njoj sudjelovao imaju poštovanje. Zbog toga nisu ulazili u vrijednosne prosudbe i navođenje nečijih zasluga. Jedino su više stranica nego drugima posvetili prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i ratnom ministru obrane Gojku Šušku. Da nisu, strašno bi pogriješili.

Država Hrvatska te Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kasnije Hrvatska republika Herceg Bosna, zajedno su disale. I izvojevali su pobjedu, spasivši sebe i druge. Hrvatski generali i admirali toga su potpuno svjesni. Zaklopimo knjigu s mislima na one koji su bili spremni i pali u obrani svoga i našega doma. Neka im Bog dadne mjesto u svome kraljevstvu!

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 22. travnja 2020.; hrsvijet.net, 23. travnja 2020.

Osobno