Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 7. travnja 2004. – Osuđujemo dijelove najnovijih optužnica Haaškoga suda koje se odnose na kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, napose na kolektivnu krivnju Hrvata iz BiH. Žalosna je činjenica da Haaški sud ne razlikuje agresiju i pravedni obrambeni rat. Ne prihvaćamo, niti možemo prihvatiti optužbu prema kojoj je hrvatska državna politika, kao i hrvatska politika u BiH zločinačka, jer se naš narod borio za svoje samoodređenje i svoju slobodu.

Borba za slobodu nije niti može biti zločinom – zaključak je članova Hrvatskog intelektualnog kruga '04, koji su jučer (srijeda) zasjedali u prostorijama HZ Herceg Bosne u Mostaru. Književnik Andrija Vučemil je, kao član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, u čijem je sklopu HIK '04 utemeljen, kazao kako su nove optužnice strahota za hrvatski narod i kako je u Haagu na djelu politički proces, a ne valjani sud.

On je dodao kako je HIK '04 neovisan od bilo koje političke stranke i kako se ne će obazirati na političke ograde, nego će se kao civilizacijska tekovina kroz institucije NATO-a, Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe boriti za interese Hrvata. Vučemil je hrvatski problem u BiH ocijenio gorućim u Europi.

Književnik Miljenko Stojić naglasio je da se HIK '04, osim za Hrvate, bori i za ostale narode, poručivši da će u BiH mir zavladati tek kada svatko bude slobodan i u mogućnosti izučavanja svog jezika i povijesti, njegovanja svoje kulture i posjedovanja svojih škola. On je zahvalio međunarodnoj zajednici na svemu pozitivnom što je učinila za hrvatski narod, ali ju je upozorio kako treba smoći snage i ispraviti načinjene pogrješke. Na koncu, Stojić je progovorio o trenutačno gorućem problemu Zavoda za školstvo, kazavši kako je stajalište HIK-a '04 da hrvatski narod u BiH treba imati jedinstven takav zavod, te sačuvati i njegovati svoj jezik i kulturu u ovoj zemlji.

Također je istaknuo važnost osnivanja svojih škola, što Hrvatima, kao narodu koji je na ovom podneblju stoljećima, nema nitko pravo osporavati, a što vrijedi i za druga dva naroda.

Darko Juka

Slobodna Dalmacija, Split, 8. travnja 2004., str. 84.

Osobno