Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 6. ožujka 2004. – HIK '04 jučer je u dvorani Zirala u Mostaru održao konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o djelatnosti DHK HB u 2003. i početkom 2004., o školstvu, s posebnim osvrtom na Osnovnu školu u Novom Šeheru i Gimnaziju fra Dominika Mandića u Mostaru, a bilo je riječi i o isključenju električne energije DHK HB. Govoreći o djelatnosti društva, predsjednik tog društva Zdravko Kordić i koordinator HIK-a '04 Miljenko Stojić istaknuli su da su u protekloj godini izdana dva dvobroja časopisa Osvit, te objelodanjeno osam naslova knjiga od iznimne vrijednosti. Osvrćući se na goruće pitanje školstva u BiH, Kordić je komentirao događaje u Osnovnoj školi fra Grge Martića u Novom Šeheru u Zeničko-dobojskoj županiji i Gimnaziji fra Dominika Mandića u Mostaru.

»Učenici Osnovne škole fra Grge Martića u Novom Šeheru, izuzev samo 12 učenika, preselili su se u školu u Ozimice u općinu Žepče u istoj županiji, jer im je trenutni ministar prosvjete Sreto Tomašević zabranio izvođenje nastave po hrvatskom nastavnom programu. Pitanje za OESS i Roberta Beecrofta jest: Sastoje li se reforme u školstvu u gušenju hrvatskih nastavnih programa i škola ili su reforme osuvremenjivanje nastave, veći standard učenika itd.«, kazao je Kordić. Također, predsjednik DHK HB naglasio je da je mijenjanje, odnosno brisanje naziva Gimnazije fra Dominika Mandića, koje su proveli vijećnici općine Mostar Jugozapad, protuustavno. »Kažem protuustavno, jer je Ured visokog predstavnika 28. siječnja zaledio sve promjene imena, vlasništva, ustrojstva itd. Stoga, ako je zaleđena promjena imena Trga hrvatskih velikana, onda bi trebala biti zaleđena i promjena imena, odnosno brisanje imena Gimnazije fra Dominika Mandića. No, OHR je uporabio dvostruka mjerila – pohvaljeno je brisanje imena fra Dominika Mandića, a zaustavljena promjena imena trga«, objašnjava Kordić. Ogromna šteta, kako je naglašeno, nanesena je iskapčanjem električne energije tom društvu, jer su time prekinuti svi kontakti društva potrebni za rad, a ni nakon brojnih zamolbi upućenih ravnatelju Elektroprivrede HZ HB i resornom ministru Jagi Musi, električna energija još uvijek nije uključena. »Mi nismo veliki potrošači i želimo plaćati svoju struju, što nije uopće sporno. Prema mom mišljenju, to je bizarni povod za uzurpaciju naših prostora za koje imamo i legitimnu adresu na kojoj smo i registrirani«, kazao je Kordić.

Unatoč problemima s djelatnostima se i dalje nastavlja, a fra Miljenko Stojić ovom je prilikom i službeno predstavio novu web stranicu Hrvatskog intelektualnog kruga '04 www.hik04.info.

V. Soldo

Dnevni list, Mostar, 5. ožujka 2004., str. 7.

Osobno