Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 5. travnja 2011. (Dnevni list) – U sklopu tradicionalne kulturne manifestacije »Uskrs s Maticom u Brotnju«, u petak, 1. travnja, u Čitluku je predstavljen rad Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Program je započeo sv. misom i putom križa u mjesnoj crkvi u Čitluku te se nastavio u Galeriji fra Didaka Buntića. Upriličeno je i predstavljanje glasila Vicepostulature »Stopama pobijenih« o kojem je govorio Krešimir Šego, a vicepostulator fra Miljenko Stojić je, pred više od 250 zainteresiranih, govorio o tome što je Vicepostulatura učinila kroz proteklu godinu, kazavši kako je tijekom cijele godine radila na otkrivanju istine o tim teškim danima.

Rad Vicepostulature
Prema njegovim riječima, jedna od najbitnijih stvari koja je napravljena protekle godine svakako je iskapanje na Širokom Brijegu u Knešpolju te u Ljubuškom na Tomića njivi.

»U Dubravi u Knešpolju pronašli smo 28 tijela među kojima bi, prema svjedočenjima, trebao biti i jedan franjevac. Na Tomića njivi također smo pronašli 28 tijela i prema vanjskim znakovima, ostacima tkanine koja neodoljivo podsjeća na habit i ostacima franjevačke krunice, vjerujemo da su tu pokopana i najmanje dvojica franjevaca«, istaknuo je fra Miljenko, koji je naveo da je jako bitan događaj bio i premještanje Vicepostulature s Humca na Široki Brijeg prošle godine.

»Sada se Vicepostulatura može više posvetiti čuvanju, razvoju i izgrađivanju ovog središnjeg žrtvoslovnog mjesta naše provincije, nadovezujući se tako na sve ono dobro što su u tom pogledu fratri ovdje učinili. Bilo bi potrebno još stvoriti prostore za spomen-izložbu koja bi bila trajan znak što se dogodilo i zbog čega se dogodilo. Kao logičan nastavak žrtvoslovnih mjesta to bi svakako bila zgrada sjemeništa u nastavku samostana. Komunisti su je oduzeli franjevcima i pozvali smo društvene vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da tu zgradu što prije vrate njezinom pravom vlasniku«, zaključio je na kraju fra Miljenko. Ispitivanje i pronalaženje još živućih svjedoka polako se bliži kraju, a fra Miljenko se nada da tih svjedoka ima još.

»Njihovo svjedočenje bilo bi jedan od bitnih elemenata da Crkva jednoga dana našu pobijenu braću proglasi blaženima i svetima«, kazao je fra Miljenko.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama Dnevnog lista ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (Citluk-predstavljanje-1-IV.pdf)Citluk-predstavljanje-1-IV.pdf[ ]241 kB

Osobno