Print Friendly, PDF & Email

Šuica, 10. kolovoza 2014. (M. B. / hrsvijet.net) – Jučer, u subotu 9. kolovoza, u prepunoj dvorani »Hrvatskog doma Stjepana Radića« u Šuici predstavljena je dugo očekivana monografija »Župa Šuica: 150. obljetnica 1864. – 2014.«, javlja portal Tomislavcity.

Na samom početku predstavljanja, na poziv voditeljice Ive Brajko, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin pozdravio je nazočne u svoje i u ime vijećnika Općinskog vijeća.

Glasnogovornica vladinoga ureda za Hrvate izvan domovine, Žana Ćorić, također je uputila pozdrave slušateljstvu i predstavljačima monografije te obećala da će prenijeti vrlo dobre dojmove u Zagreb. Poručila je kako državni ured cijeni sve naše napore, osobito one koji se tiču očuvanja hrvatskoga identiteta, a ova knjiga to zorno dokazuje.

Spomenutoj svečanosti nazočili su i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić te ministar financija Stipan Šarac.

Šuički župnik fra Mate Logara, pozdravio je nazočne zadovoljan što su se okupili u velikom broju i naglasio da su, svatko na svoj način, zaslužni za ovu monografiju, te je podsjetio na rađanje ideje za njezino pisanje.

O samoj monografiji govorio je najprije prof. Ivan Baković koji je svoje izlaganje započeo citatom Šuičaka dr. Franje Nevistića: »Rodio sam se u predgrađu ovoga malog mista, koje se na raskrižju cesta Kupres, Livno i Duvno poput lastavičjeg gnijezda uhvatilo za granje šuma i padina planine Želivodić s istoka, Malovana, koji jedva propušta ulaz u Kupreško polje sa sjevera, i Krug planine, koja ga okružuje sa sjevero-zapada.«

Ovu prekrasnu sliku našega malog mjesta dočarao je i nastup HKUD-a Sitan tanac, koje je izvelo nekoliko skladbi o šuičkim ljepotama.

Fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, rekao je kako su autori uspjeli stvoriti djelo koje će ispuniti svoju svrhu. »Zacijelo ga nije bilo lako iznijeti na svijetlo dana. U nedostatku vremena, pomiješana crkvena i društvena zbilja u suzvučju s prirodom kojom nas je Bog obdario.« Slažemo se, autori nisu imali lagan posao, a najteži dio tek dolazi, to su kritike čitatelja.

Završnu riječ u predstavljanju monografije imao je msgr. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski. Osvrnuo se na svako poglavlje zasebno, te iznio pohvale i kritike, kao i sugestije za neka buduća izdanja. Izlaganje je bilo prožeto problematikom oko naziva mjesta, je li Šuica ili Šujica. Biskup nije krio svoje simpatije za naziv Šuica, što je potkrijepio povijesnim činjenicama, a istakao je da se Župa zove Šuica!

Na samom kraju predstavljanja fra Mate Logara još se jednom zahvalio svima koji su doprinijeli i koji će doprinijeti da bi ovaj svečani jubilej uistinu takav i bio!

Osobno