Print Friendly, PDF & Email
Crne lokve, 10. kolovoza 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Jučer, u subotu 9. kolovoza, u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen je blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. »Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...«, istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, tijekom svog obraćanja istaknuo je kako »živimo u vremenu kad nas se poziva da zaboravimo prošlost, a gubitak pamćenja jednak je gubitku postojanja«. Zaključio je kako je »zaborav veliki neprijatelj budućnosti«.

Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan vukovarsko-srijemski kazao je kako mu je veoma teško govoriti s pogledom na rodnu kuću u Crnim Lokvama iz koje je njegova obitelj odselila pedesetih godina prošlog stoljeća. »Odajući priznanja palim hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj davno sam se uvjerio da su ista prezimena na tim spomenicima i na ovom u Crnim Lokvama. Prezimena Brekalo, Galić, Soldo, Kvesić i druga nalaze se i na spomenicima u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je riječ o istom narodu«, kazao je Galić. Doda je kako će institucije Republike Hrvatske kao članice Europske unije pomoći BiH na putu prema euroatlantskim integracijama, ali samo pod uvjetom da ta država bude ravnopravna zajednica tri njezina konstitutivna naroda.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je suslavljena sveta misa kod spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Ako je uopće umjesno uspoređivati zločine, onda recimo da je jugoslavenska inačica komunizma s ljudskim licem, kako su joj tepali, bila krvoločnija prema vjernicima od njemačkog nacionalsocijalizma. Tako je nacionalsocijalizam ubio 220 crkvenih službenika, dok ih je zločinac Drug Tito ubio preko 500. Čak je i Albanija bila blaža, ubila ih je "samo" 67. A kada se govori o masovnim grobnicama onda se računa da ih je u Hrvatskoj preko 800, u BiH je to još teško istražiti. Očita je, dakle, zločinačka narav jugoslavenskog komunizma«, istaknuo je tijekom propovijedi fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva »Kočerin«, »Aladinići«, »Brda«, »Ganga«, zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Osobno