Print Friendly, PDF & Email

Bile, 20. kolovoza 2016. (M. J. / hrsvijet.net) – U prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, danas je na Groblju mira na Bilima, visoravni između Mostara i Širokog Brijega, obilježena 71. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Svečano misno slavlje i blagoslov crkve, posvećene sv. Josipu, predvodio je mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Predvodeći suslavljeno misno slavlje, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, u propovijedi je istaknuo značenje pravde za održivi mir. »Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj«, istaknuo je mons. Perić.

Nakon sv. mise održan je komemorativni dio koji je otpočeo čitanjem ulomka iz novog romana »Posljednji« Anite Martinac. U nastavku su se komemorativnom skupu obratili: Ilija Vrljić, pročelnik Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat; fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij; Markus Meckel, pročelnik udruge za njemačke ratne žrtve; Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i međunarodni tajnik HDZ-a; Bože Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u hrvatskom Saboru.

Ilija Vrljić u svome je govoru iznio tijek događaja vezan za izgradnju ovog spomen područja. Naglasio je: »Godine 2013. položili smo kamen temeljac na ovome mjestu i možda su u tom trenutku mnogi bili skeptični da će se ovaj projekt ostvariti. Prošle godine smo na ovome mjestu rekli da ćemo završiti crkvu i druge prateće sadržaje, kao što su kosturnica, ograda, itd. Danas evo i sami vidite da smo svoje obećanje izvršili: crkva je završena i blagoslovljena. Naši planovi za dalje su nastaviti s ograđivanjem ovoga kompleksa, završiti kosturnicu i druge prateće sadržaje«, kazao je Vrljić.

Fra Miljenko Stojić osobito se osvrnuo na značaj utvrđivanja poimeničnog popisa žrtava. »Svako ljudsko stvorenje zaslužilo je dostojan pokop, a dobri Bog će suditi i odlučivati hoće li mu dati mjesto u svome kraljevstvu. Nemamo još ni popis pobijenih, a kamo li da smo ih pronašli i dostojno pokopali. Dok se to ne promijeni, zacijelo ne ćemo moći ići naprijed. Istina o prošlosti zalog je za dobru sadašnjost i sretnu budućnost. Učinjeno je već dosta posla, ali ga još dosta ima. Na području naših biskupija krajem osamdesetih, u ono hudo doba jugokomunizma, to je učinio biskup Pavao Žanić. Zbog toga su naši popisi najcjelovitiji od svih Crkve u Hrvata. Hvala mu za to. Spomenuti popisi pomoći će nam barem mrvicu osvijetliti sudbinu naših pobijenih. Svatko onaj s područja Herceg Bosne, BiH, koji je na nekom nepoznatom mjestu izgubio nekoga svoga moći će njegovo ime i sržne podatke staviti na unificirani križ i posaditi ga u buduću aleju križeva. Na taj način simbolično će ga pokopati i dobiti mjesto gdje će mu moći zapaliti svijeću i pomoliti se za njega. Volimo svoje i poštujmo tuđe. Budimo pobornici istinskog a ne lažnog mira. Jedino tako izgradit ćemo se i kao ljudi i kao kršćani«, istaknuo je fra Miljenko. Podsjetio je i na aktivnosti Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), krovne udruge hrvatskog iseljeništva. »O našim pobijenima svojim Odjelom za žrtve totalitarizama brine se i HSK. Mnogi su se tek bijegom u inozemstvo spasili od nove jugokomunističke vlasti. Danas oni i njihovi potomci predstavljaju snagu koju preživjele jugokomunističke elite nastoje držati što dalje od događaja u domovini. Dobri su im samo kada šalju novac. No, nama su uvijek dobri, oni su naša braća i sestre, kao i oni koji su otišli i još dan-danas odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom. Gdje god bili zajedno ćemo častiti svoje mrtve i otkrivati istinu o nama samima«, zaključio je Stojić.

Govoreći o hrvatskom društvu i našim žrtvama ministar Miro Kovač je istakao sljedeće. »Žrtve treba staviti u prvi plan i poglavito njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima«, kazao je ministar Kovač dodajući: »Kako se, bez obzira na pritiske, povjesničari moraju baviti ovom temom.«

Nazočnim se obratio i Božo Ljubić dotičući se posebno naše sadašnjosti. »Na ovom posvećenom mjestu Groblju mira, na ovom prostoru stoljećima je čuvana vjera pradjedova, čuvan i očuvan hrvatski identitet i dostojanstvo. Danas komemoriramo žrtve o kojima se 45 godina nije smjelo govoriti, žrtve koje su stradale u ratu ali i nakon rata. One neka budu naš uzor i naše nadahnuće kako bismo išli dalje do konačne slobode ovdje u BiH«, istaknuo je Ljubić.

Nakon slavlja veliko mnoštvo okupljenih ostalo je još dugo na prigodnom domjenku koji su omogućili prijatelji i dobrotvori. U njegovu nesmetanom odvijanju svojim nesebičnim radom pripomogli su vojnici hrvatske sastavnice OS BiH, kao i u mnogočemu drugome prethodnih dana.

Osobno