Print Friendly, PDF & Email
Drinovci, 7. svibnja 2016. (ljportal.com) – Susretom književnika s učenicima u Osnovnim i Srednjoj školi općine Grude, sv. misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Drinovcima za pokojnu braću književnike Antuna Branka i Stanislava Šimića i svečanom Akademijom u njihovu čast, kasno navečer sinoć su, u petak, zatvoreni ovogodišnji 53. Šimićevi susreti. Zadnji dan jedne od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvata u BiH okupio je mnogobrojne predstavnike kulturnog, političkog i vjerskog života BiH i Hrvatske, a cijeli program svečane Akademije glazbeno su upotpunili Tamburaški orkestar sjemeništaraca Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog te zbor Osnovne škole Drinovci koji su izveli hrvatsku himnu.

Predsjednik Matice hrvatske, Ogranak Sarajevo, akademik fra Petar Perica Vidić u svom je uvodnom govoru tijekom svečanosti pozdravio sve nazočne te čestitao organizatorima na još jednim uspješno održanim Šimićevim susretima. »Upućujem iskrene čestitke na bogatom, umjetnički dotjeranom te za našu kulturu korisnom programu u povodu 53. Šimićevih susreta. Neka vas i dalje prati Božji blagoslov na tom plemenitom i za hrvatski narod kulturnom i umjetničkom uzdignuću«, kazao je Vidić. Tom je prigodom uručio predsjedniku Matice hrvatske Grude Mariju Bušiću Monografiju koja je izdana 2009. u povodu 130 godina utemeljenja Matice hrvatske, Ogranak Sarajevo, te tri Šimićeve knjige, a dar od 37 knjiga u izdanju Matice hrvatske Sarajevo dobio je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

U ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta – hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, obratio se njegov savjetnik Igor Planinić, kazavši kako su Šimićevi susreti najznačajnija i najdugovječnija kulturna manifestacija Hrvata u BiH te kako im je izuzetna čast podržati ovaj događaj. »Stihovi Antuna Branka Šimića pripadaju vrhuncima hrvatskog i europskog kulturnog naslijeđa, a mi danas, koji težimo europskoj zajednici, moramo biti ponosni na činjenicu da od 14. stoljeća hrvatska književnost prati tijekove europske književnosti«, kazao je Planinić.

Supokrovitelj ovogodišnjih Šimićevih susreta je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Rainer, a u njegovo ime obratio se saborski zastupnik Goran Marić, rođeni Gruđanin, koji je je kazao kako su Šimićevi susreti prigoda kada se treba sjetiti Šimićevih riječi, opomena, krikova. »I danas slušamo snagu njegovoga gromkoga glasa i njegovih poruka. Slušamo i čujemo ono što je on davno zapisao«, kazao je Marić, dodavši kako je A. B. Šimić bio izuzetan pjesnik i izuzetna ličnost – previše svoj, neuklopljiv, buntovan, ali odan Bogu.

Predavanje o A. B. Šimiću tijekom svečane Akademije održao je akademik Josip Bratulić kazavši kako ima mnogo važnih pjesnika, ali kako se sigurno niti o jednom pjesniku i njegovim pjesmama nije toliko pisalo, govorilo i raspravljalo, kao o A. B. Šimiću. »O njemu i njegovim pjesmama napisane su knjige, duboke i pametne studije i rasprave, održani su brojni referati«, kazao je Bratulić. Prema njegovim riječima, Šimić je pisao o onome što ga je okruživalo, što je vidio i proživio, što ga je mučilo kao čovjeka, pojedinca i to na način koji je bio samo njegov. Za razliku od mnogih pjesnika, koji su učili od prethodnih kako treba pisati, Šimić je, kako je kazao akademik Bratulić, stvarao po svom unutarnjem porivu i subjektivnom naputku.

Akademik, don Ivan Golub, koji je također trebao održati predavanje o A. B. Šimiću, uputio je pismo koje je pročitao Mario Bušić, a u kojemu je između ostaloga naglasio kako je pjesnik A. B. Šimić bio majstor riječi, a riječ je zajedničko mjesto teologije i književnosti. »Riječ je književno utjelovljena u Svetom pismu u kojemu su zastupljene sve književne vrste – pjesme, drame, priče, izreke, putopisi, epovi, pisma, ljetopisi, dnevnici«, poručio je akademik Golub.

Prigodom svečanosti uručene su i nagrade najboljim mladim pjesnicima i nagrada za književni rad objavljen između dvaju susreta »Antun Branko Šimić«, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Dobitnik ovogodišnje nagrade A. B. Šimić je pjesnik Drago Čondrić za knjigu »Sedam velikih biblijskih poema«, a nagradu mu je uručio predsjednik DHK HB Ivan Sivrić, koji je kazao kako je riječ o knjizi koja će duhovno ispuniti sve one koji je budu čitali. Dobitnik Čondrić prigodnim riječima zahvalio je na nagradi te čestitao organizatorima na održanim 53. Šimićevim susretima.

Ovogodišnji najbolji mladi pjesnici proglašeni su u tri kategorije, i to pučkoškolci, srednjoškolci i studenti, a prigodne darove uručio im je predsjednik Općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ. Na razini osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Marija Vlašić iz Sovića, drugo mjesto Gabrijela Bogut iz Širokog Brijega, a treće mjesto pripalo je Petri Rupčić iz Ljubuškog. Na razini srednjih škola, prvo mjesto pripalo je Katarini Biško iz Gruda, dok je drugo mjesto osvojila Emilija Grbavac iz Ljubuškog. Na sveučilišnoj razini, prvo mjesto pripalo je Ivani Čović, drugo Anđeli Mijić, a treće Ivani Kalfić. Nagrađeni pjesnici pročitali su svoje radove.

Tijekom svečane Akademije, koju je vodila Mirjana Vlašić Mima, neke od svojih pjesničkih uradaka pročitali su fra Miljenko Stojić, fra Vendelin Karačić, fra Vlado Lončar te časna sestra Lidija Glavaš, a otvorena je i izložba likovnih radova učenika Osnovnih i Srednje škole Grude. Za najbolji likovni rad prigodan dar uručen je učenici Nataliji Pinjuh iz Gruda.

Na koncu, 53. Šimićeve susrete zatvorenima je proglasio predsjednik Organizacijskog odbora 53. Šimićevih susreta, načelnik Gruda Ljubo Grizelj. Zahvalio je sudionicima manifestacije, čestitao dobitnicima nagrada i priznanja, te kazao kako se s ovom manifestacijom nastavlja iduće 2017., i opet idućih godina, jer su to ova dva velikana pisane riječi i zaslužila.

Osobno