Print Friendly, PDF & Email

Posušje, 5. ožujka 2016. (posusje.net) – Roman »Medaljon« autorice Anite Martinac predstavljen je sinoć, u petak 4. ožujka, u posuškoj kinodvorani. To je njezin prozni prvijenac koji progovara o stvarnim događajima i ljudima, te njihovim tragičnim sudbinama u razdoblju 1945. – 1951. Roman »Medaljon« svjedoči o događajima između Drugog svjetskog rata i njegovog šestogodišnjeg produljenja u škripima i stajama, po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatske vojske odmetnuli u brda skrivajući se od jugokomunističkih progonitelja. Svi su junaci ovog romana stvarne osobe – škripari Ante Marić Kenić iz Goranaca kod Mostara, njegov rođak Nikola Marić iz Goranaca i Benedikt Benko Penavić iz Širokoga Brijega, te još dvadesetak osoba koje su s njima u kakvu rodbinskom ili društvenom odnošaju. Radnja se zbiva u dijelu gornje Zapadne Hercegovine na potezu od Mostara i Goranaca do Risovca na Blidinju.

Na posuškom predstavljanju najprije je nekoliko riječi uputio Zdravko Jukić, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, podružnice Posušje, koja je i organizator ovoga predstavljanja.

Nakon toga se nazočnima obratila autorica romana Anita Martinac koja se zahvalila svima koji podržavaju ne samo ovaj roman kao književno djelo, nego i temu o kojoj roman govori, »jer još uvijek postoji strah da se govori o svemu ovome«. Martinac je kazala da je kroz formu romana nastojala temu približiti poglavito mladima tako da na taj način što više saznaju o povijesti. »Nažalost, još uvijek u školskim udžbenicima ne će saznati o tom dijelu naše povijesti. Mislim da je bitno da se ta istina otkrije, jer nema okretanja budućnosti, dok se prošlost ne pospremi.« Kazala je da joj je drago što je roman čitan i tražen. »Informacija koju često od mladih dobijemo zapravo je pitanje – je li to stvarno tako bilo, dok oni malo stariji kažu da im je tek sada postalo jasno što je njima njihov ćaća govorio i pričao, a oni stariji kojima drugi pročitaju roman, jer su već u poodmakloj starosti, samo puste suzu i tiho kažu – sve je to tako bilo… Ovim romanom nije ispričana sudbina samo tri škripara. Ispričana je sudbina našega naroda«, kazala je autorica. Govoreći o likovima romana kazala je da je opisala one koju su tragično završili, ali da namjerno nije htjela navesti imena udbaša koje u romanu spominje samo nadimkom, »jer smatram kao kršćanin da mi Hrvati nismo narod koji nosi zlo«. Ono što smatra važnim jest »da se povijest, koja je sve ovo vrijeme krivo prezentirana, prikaže onakvom kakva ona jest, da naša djeca znaju tu istinu, i da s tom istinom nastave dalje.«

Jedan od govornika na predstavljanju romana bio je i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« koji je između ostaloga kazao: »Roman je napisan dobrim hrvatskim književnim jezikom, laganim stilom, vještim perom. Anita Martinac kloni se priklanjanja nekoj strani, izražavanju svojih osobnih stavova, osim ako samo pisanje ovoga romana ne uzmemo kao takvo. Zbog tematike neki će reći da roman nije suvremen, iako nemaju nikakvih dokaza za to. Razlog tome je nepokajanje, makar u podsvijesti, uzrokovano često onim što su nam tupili dugih mračnih 45 godina. Nažalost, mislim da je još preuzetno reći da će roman uskoro pobuditi poplavu ili barem blago rominjanje ovakvih tema. Ne će. Još se bije bitka za našu prošlost i umjetnici, ne samo književnici, čekaju jasnija vremena. Dok oni to čekaju, mi čitajmo ovaj sjajan roman i razmišljamo o njemu.«

Predstavljanje romana su, osim govornika, glazbenim točkama obilježili posuški framaši i muška klapa »Zvizdan«, a voditelj programa je bio Ljubo Kovač.

Osobno