Print Friendly, PDF & Email

Posušje, 2. ožujka 2016. (posusje.net) – Predstavljanje romana o škriparima (kamišarima) »Medaljon«, autorice Anite Martinac, održat će se u petak, 4. ožujka, u posuškoj kinodvorani s početkom u 18.00. Pored autorice romana na predstavljanju će govoriti i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Predstavljanje knjige organizira Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a, podružnica Posušje.

Roman »Medaljon« prvo je prozno djelo o stvarnim događajima i ljudima te njihovim tragičnim sudbinama u razdoblju 1945. – 1951. Svjedoči o događajima između Drugog svjetskog rata i njegovog šestogodišnjeg produljenja u škripima i stajama, po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatske vojske odmetnuli u brda skrivajući se od progonitelja. U vrijeme kada je institucionalizirana jugokomunistička represija, a uhićenja postala svakodnevica, stvaraju se razni pokreti otpora. U začetku to su bile neorganizirane skupine pojedinaca, koji su se u strahu od masovnih čistki, te u sjeni bleiburške tragedije i križnih putova, odupirali predati jugokomunističkim vlastima.

Uz predstavljanje ovog vrijednog romana bit će priređen i prigodan glazbeni program u izvedbi ženske i muške klape »Zvizdan«, kao i mladih glazbenika »Frame« Posušje.

Osobno