Print Friendly, PDF & Email

Posušje, 25. srpnja 2019. (radioposusje.ba) – Stožernik hrvatske domoljubne poezije Ante Nadomir Tadić Šutra u Posušju je sinoć, 24. srpnja, predstavio svoju knjigu pjesama, putopisa, promišljanja pod naslovom »Stožina«. Ugodan ambijent Trga hrvatskih branitelja, na kojem je predstavljanje održano, privuklo je mnoštvo slušatelja. Stoga je Tadić Šutra ovo predstavljanje ocijenio više nego uspješnim. »Znao sam da smo ovdje svoji na svome. Spomenuli smo se poginulog vojnika u Afganistanu, sjetili se tužnih trenutaka iz bogate, slavne i bremenite povijesti. Lijep je ugođaj večeras bio i zbog toga svima jedno veliko hvala«, kazao je Tadić Šutra.

Govoreći o knjizi »Stožina« Tadić Šutra je za naš radio kazao da bi se knjiga mogla smatrati svojevrsnim vapajem za stožernikom hrvatskog naroda, jer ga nemamo nakon predsjednika Tuđmana. »Poruka ove knjige je da nama u našem društvu, u našoj državi, nedostaje jak stožernik, čovjek koji će nas voditi ne čak gospodarskom blagostanju, nego nam vratiti dostojanstvo. Problem leži u tome što se ne znamo oduprijeti mnogim objedama, nepravilnostima u društvu i ono što me najviše boli jest činjenica da što netko više govori protiv Hrvatske ima više pozornosti. I protiv toga se danas želim boriti, sada perom kao nekad puškom«, kazao je Tadić Šutra.

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator »Postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće«, uz autora je predstavio knjigu i kazao da u svom pjesništvu Tadić Šutra ne podilazi modernosti i da je svakako drukčiji od drugih. »To je pjesnik koji piše srcem i svemu prilazi srcem. Ne piše pjesmu da bi je imao, nego ju piše iz svoga života. Pokušava uputiti poruku svima onima koji ga slušaju«, kazao je fra Miljenko i dodao da će se autorov rad nastaviti.

Općinski načelnik Branko Bago osvrnuo se na pjesmu o Posušju koja je uvrštena u sinoć predstavljenu knjigu. »Osobno sam dugo čekao izlazak knjige, jer se u njoj nalazi pjesma o Posušju za koju se nadam da bi se barem dijelom mogla uglazbiti. Ante je u nju uložio puno vremena i truda i pjesma je doista dobra«, kazao je načelnik Bago. Dodao je da se trebamo obvezati da se ovakva vrsta pjesama sve više uvodi u nastavni proces i da na taj način mlađim naraštajima prenosimo duh Domovinskog rata. »Ne samo Domovinskog rata, nego i naše čitave povijesti«, kazao je Bago. Istaknuo je i zanimljivu povezanost autorovog rodnog kraja na Cetini i prvog spomena Posušja. Upravo je, naime, u Cetinskom kraju, gdje je autor rođen, na jednom saboru koji je sazvala udovica Ivana Nelipića prvi put spomenuto Posušje u kontekstu da je i na sabor došlo naroda iz Posušja. Bilo je to daleke 1378.

Jedanaest zbirki pjesama, uglavnom domoljubnog pjesništva, ostavština je autora Ante Nadomira Tadića Šutre. Među njima je i knjiga »Stožina« kojom Tadić Šutra obilježava 40 godina svoga književnog rada. Najsnažniji pečat hrvatskom domoljubnom pjesništvu i nama, možda najprepoznatljiviji, ostavio je pjesmom »Stina pradidova« koju su uglazbili Tomislav Bralić i klapa Intrade, a sinoć, pak, za kraj programa otpjevala klapa Grga.

Osobno