Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 31. srpnja 2019. (brotnjo.info) – Sinoć, 30. srpnja, u Čerinu je održana 14. književno-glazbena manifestacija »Susreti pod hrastom«. Zajednički ju priređuju Ogranak Matice hrvatske (OMH) Čitluk, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Župni ured sv. Stjepana Prvomučenika. Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena književniku i novinaru Mladenu Vukoviću.

Sve je započelo sv. misnim slavljem na vanjskom oltaru župne crkve u Čerinu, nakon čega je uslijedio književno-glazbeni program. Na početku ovog drugog dijela programa najprije su nazočne pozdravili župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika fra Hrvoje Miletić, predsjednik OMH Čitluk i predsjednik DHK HB Ivan Sivrić.

Andrija Stojić i Ivan Sivrić biranim su riječima predstavili nagrađivanog književnika i novinara koji danas obnaša dužnost urednika kulture Hrvatskog radija – Radio Splita i neumorno nastavlja sa svojim književnim radom, te su objasnili zašto su Mladena Vukovića izabrali za književnika koji će biti predstavljen na ovogodišnjoj manifestaciji.

»Izuzetna mi je čast da mogu večeras biti ovdje«, kazao je Mladen Vuković na početku svoga obraćanja i otkrio kako je po prvi put u Čerinu te nastavio sljedećim riječima. »Ruku na srce, ljepše je nego što sam očekivao i Bože ti hvala što si nam dao ovako lijepe krajeve. Obvezujem se da ću ubuduće sve najljepše govoriti o Čerinu, jer on to zaslužuje. Počašćen sam što je ovaj program ušao u program uočnice blagdana sv. Stjepana.

Uz predstavljanje odabranog književnika iz domovine ili iseljeništva, »Susreti pod hrastom« svake su godine prilika i za predstavljanje suvremenih pjesnika. Tako su sinoć u dvorištu župne crkve pod stoljetnim hrastovima, na onom istom mjestu na kojemu je fra Janko Bubalo volio susresti se sa svojim župljanima i književnicima, svoje pjesničko stvaralaštvo predstavili: Drago Čondrić, Danica Bartulović, Ante Nadomir Tadić Šutra, Zoran Jurišić, fra Miljenko Stojić, Ivan Baković, Ljubo Krmek, Ante Žužul, Mate Grbavac, Srećko Marijanović, Daniela Škegro i Grgo Mikulić. U književnom dijelu programa, čija je moderatorica bila Jasna Ćorić, pročitane su i pjesme fra Vendelina Karačića, a glazbeno su manifestaciji doprinijeli učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Uz iskusne pjesnike, priliku za predstavljanje dobile su i tri učenice s područja općine Čitluk čiji su radovi ocijenjeni najboljima na nagradnom natječaju koji je raspisao Organizacijski odbor »Susreta pod hrastom«. Ana Odak, učenica OŠ fra Didaka Buntića, osvojila je treće mjesto za pjesmu »Tišina srca«, drugo mjesto osvojila je Josipa Vasilj, učenica OŠ Bijakovići, za pjesmu »Moja škola«, dok je prvim mjestom i glavnom nagradom stručni žiri nagradio Gabrijelu Dugandžić, učenicu SŠ dr. fra Slavka Barbarića, za rad »Igračka moje bake«.

Organizacijski odbor manifestacije svim sudionicima, ali i istaknutim podupirateljima, uručio je zahvalnice. Manifestacija »Susreti pod hrastom« završena je ugodnim druženjem uz obilje hrane, pića, pjesme i veselja.

Osobno