Print Friendly, PDF & Email

Sinj, 5. kolovoza 2019. (M. M. / hrsvijet.net) – Slavodobitnik 304. Sinjske alke je alkar Frano Ivković iz Brnaza, koji je u tri utrke prikupio ukupno sedam punata, od čega dva pogotka u sridu. U prvoj je utrci Ivković pogodio u jedan, a sljedeće dvije u sridu, što ga je, nakon pobjede na jubilarnoj 300. Sinjskoj alci, dovelo i do pobjede na ovogodišnjoj 304. Samo bod manje od njega, šest, osvojio je alkar Tino Radanović.

Svojevrsni uvod u sami početak ovogodišnje 304. Sinjske alke bilo je okupljanje i ručak u obiteljskom domu alkarskog vojvode Boška Ramljaka kome su nazočili predsjednica države Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni ministri, saborski zastupnici i prijatelji obitelji Ramljak. Po uzoru na prastare običaje, alkarskog vojvodu, njegovog alkarskog momka, kočiju, cetinsku krajinu i hrvatsku domovinu blagoslovio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65. subraće«.

Službena završnica 304. alkarske fešte započela je u 15.00 u Alkarskim dvorima tradicionalnim vojvodinim prijemom na kojemu su se okupili najviši gosti i uzvanici predvođeni pokroviteljicom Alke predsjednicom države Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Poslije prigodnog kulturnog programa predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD-a) dr. Stipe Jukić u pozdravnom je govoru podsjetio na značenje Alke kao hrvatskog kulturno-povijesnog bisera. Pokroviteljici Grabar Kitarović alkari su uručili prigodne darove, a potom je održano tradicionalno fotografiranje uzvanika i gostiju s alkarima i alkarskim momcima.


Boško Ramljak: Nađimo ponovno u sebi vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata

Potom je alkarski vojvoda Boško Ramljak zapovjedio postrojavanje alkarske povorke da bi prije polaska na trkalište primio prijavak harambaše alkarskih momaka Ive Vukasovića Parinog i alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića. Nakon toga je obavio smotru alkarske povorke.

U prvom redu svečane alkarske lože, uz pokroviteljicu Alke predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i njene domaćine predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića, gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac i gvardijana dr. fra Antu Čovu još su sjedili Gordan Jandroković sa suprugom, Andrej Plenković, Dragan Čović, Željko Reiner, Milijan Brkić, Blaženko Boban, Milan Bandić, mons. Marin Barišić i provincijal dr. fra Marko Mrše. Iza njih su sjedili Damir Krstičević, Davor Božinović, general zbora Mirko Šundov, skupina ministara, veleposlanika i drugih visokih gostiju.

Prije prve utrke nazočnima se obratio alkarski vojvoda Boško Ramljak koji je u uvodu poimenično pozdravio Kolindu Grabar Kitarović, Gordana Jandrokovića, Andreja Plenkovića, Dragana Čovića, Željka Reinera, Milijana Brkića, Božu Petrova, mons. Marina Barišića, Damira Krstičevića, Davora Božinovića, Tomislava Medveda, Milana Bandića, Mirka Šundova, Dražena Mazalina, Blaženka Bobana, Miru Bulja, Ivana Šipića, Kristinu Križanac te gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu koji je zaradio najsnažniji i najduži pljesak okupljenih. Biranim riječima pozdravio je i dr. fra Marka Mršu, dr. fra Antu Čovu, don Stipu Ljubasa i fra Pericu Maslaća te ukazao na povijesnu vezu franjevaca i Alke. Na kraju govora vojvoda Ramljak je rekao da stanje ni danas u Hrvatskoj nije idealno, ključne infrastrukturne objekte financirane novcem EU grade uglavnom inozemni radnici, hrana se uvozi iz cijelog svijeta, a ne proizvodi u Slavoniji, Lici, Gorskom Kotaru i Zagori koji se iseljavaju. Nakon toga je zaključio sljedeće. »Poštovana i draga hrvatska mladosti na privremenom radu diljem svijeta i oni koji o odlasku razmišljate. Kao dvaput ranjeni hrvatski branitelj u ime svih onih koji su je branili i oslobodili preklinjem vas da nikada ne prestanete razmišljati o povratku u svoju Hrvatsku za koju su živote položili njezini najbolji sinovi i da se vratite prije nego vam djeca postanu tuđinci, čim prije budete mogli, na radost svojih roditelja, bližnjih i svih nas. Na nama svima je da ponovno nađemo u sebi vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata i da svi zajedno, domovinska i iseljena Hrvatska, učinimo sve potrebno da napravimo državu blagostanja u koju će se doseljavati, a ne iz nje iseljavati. Zato podržimo sve poteze koji vode blagostanju naše domovine«, poručio je vojvoda Boško Ramljak.

Potom je vojvoda Ramljak zagrmio: »Alkari, zapovijedam vam gađajte "u sridu", za našu domovinu Hrvatsku, za naše mlade, za naše zajedništvo, slogu i blagostanje hrvatskog naroda i svih građana države Hrvatske. Alkarski momci, zapovijedam vam gordo i ponosno držanje dostojno pradjedova!«


Grabar Kitarović: Najveća poruka Alke je kako se za Hrvatsku vrijedi boriti

Po okončanju utrke, predsjednica države Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prigodno je obraćanje započela uručivanjem Povelje države Hrvatske VAD-u koju je preuzeo njegov predsjednik dr. Stipe Jukić. Tom prigodom Predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije Oluja. »Iako ta dva događaja dijeli 280 godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika«, kazala je, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti. »Iako Sinjska bitka 1715.«, naglasila je, »nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu, uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline. Te vrline se mogu svesti u misao koju je često naglašavao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman: svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski se narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć«, napomenula je dodavši kako je izraz toga pouzdanja bila i vjera u Gospin zagovor, »koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom«. Naglasila je kako zbog svojega izvanrednog značenja za Hrvatsku i hrvatski narod Alka zaslužuje posebno priznanje države. »Ova povelja države Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja«, rekla je hrvatska predsjednica zahvalivši alkarskim vitezovima i momcima te svim dionicima velebne svečanosti koji iz godine u godinu vjerno čuvaju jedinstvenu baštinu Hrvata. »Država svoje priznanje Sinjskoj alci treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.« Ocijenila je dalje kako je ta budućnost nakon Oluje čvrsto u našim rukama. »Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe«, zaključila je dodavši kako je zato zadaća svih nas sačuvati ljude u Hrvatskoj. »To je poglavito zadaća politike i državnih institucija, ali i svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda. Najveća poruka Alke je kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju«, poručila je predsjednica. Prigodno obraćanje završila je čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi Bošku Ramljaku, članovima VAD-a i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja.

Alkar Ante Zorica pobjednik je 304. Bare s osvojenih 8 punata, a pobjednikom je postao nakon tri regularne utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva. Dobitnik ovogodišnje Čoje je Ivo Zorica.

Osobno