Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (M. J. / hrsvijet.net) – Ministrica kulture Države Hrvatske Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 21. kolovoza, sa suradnicima je posjetila Široki Brijeg te obišla Franjevački samostan i nazočila otvaranju Mediteran Film Festivala (MFF). Prijem i doček za ministricu u Vladi Države Hrvatske upriličili su gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivan Marić i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić.

Prilikom posjeta ministrica je sa svojim suradnicima obišla Gospino svetište, Franjevački muzej i galeriju, riznicu, nekadašnju zgradu sjemeništa i ratno sklonište u kojem je ubijeno i spaljeno 12 fratara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Širokog Brijega. S ministricom Obuljen Koržinek u posjet je stigla i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

U obilasku riznice izaslanstvo je pogledalo izložene metalne predmete, misno ruho, slike i nekoliko knjiga iz samostanske knjižnice, kao i stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. st. do 2015. Nekadašnja zgrada sjemeništa još je u fazi obnove, a veliki dio sredstava za njezinu obnovu i dogradnju, kojom će biti uređen etno muzej i knjižnica, odobrila je Vlada Države Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Domaćini su izrazili zahvalnost za potporu Vlade RH koja svake godine novčano podrži sve važnije pothvate u Širokom Brijegu.

Osobno