Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 23. kolovoza 2019. (M. J. / hrsvijet.net) – U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, 23. kolovoza, Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH (SHSK) na dostojanstven i simboličan način odalo je počast žrtvama svih totalitarizama.

Okupljajući se iznad pećina nad Neretvom, gdje su jugokomunisti sve do proljeća 1946. masovno likvidirali ratne zarobljenika i civilne osobe, na simboličan su način odali počast žrtvama svih totalitarizama. Prema saznanjima iz svjedočenja, o čemu je nazočnima govorio povjesničar Marijan Mandić, riječ je o žrtvama koje su željezničkom prugom dovođene u Mostar, ili uhićenicima zloglasne »Ćelovine«.

Tijekom programa dodijeljene su nagrade književnicima, autorima najuspješnijih radova pristiglih na literarni natječaj »Istinom do pomirbe« u organizaciji spomenute udruge. Prvu nagradu osvojio je književnik dr. sc. Borislav Arapović iz Švedske koji je na natječaj poslao sedam vrlo uspješnih radova, drugu nagradu osvojio je branitelj i književnik Petar Merčep iz Splita, a treća nagrada pripala je afirmiranoj književnici Danici Bartulović, također iz Splita. Pročitani radovi izazvali su duboke osjećaje kod slušateljstva. U Povjerenstvu koje je odlučivalo o radovima bili su: predsjednica udruge SHSK književnica Anita Martinac, te članovi udruge književnik fra Miljenko Stojić i povjesničar Hrvoje Mandić.

Na koncu programa položen je vijenac u Neretvu i upaljene svijeće u spomen svim žrtvama totalitarizma, a to su zajedno učinili članovi udruge SHSK, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB te članovi Udruge nositelja najviših ratnih odličja.

»Bosna i Hercegovina, kao kandidat za EU, donijela je nekoliko akata i deklaracija usklađenih s Rezolucijama Vijeća Europe, i to "Rezolucija 1096 o Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima", Rezoluciji 1481 o "Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima", te "Rezoluciji o Europskoj savjesti i totalitarizmu", ali ih nažalost nedovoljno primjenjuje u praksi, što znači da se trebamo konkretnije suočiti s posljedicama prošlosti i riješiti se svih ostavština totalitarnih režima, poglavito jugokomunističkog čiji je odlazak s vlasti doveo do cijelog niza ratova«, izjavila je u ovoj prigodi predsjednica udruge Anita Martinac.

Osobno